Aktuelnosti

SP 2022. – POZNATI SVI UČESNICI

Posle završenih kontinentalnih šampionata, a na osnovu ranije „formule“, koju je usled pojave virusa Kovid 19, ustanovila Svetske odbojkaška federacija, poznati su svi učesnici Svetskog prvenstva za odbojkašice koje se igra sledeće godine u Holandiji i Poljskoj, kao i istog takmičenja za muškarce, čiji je domaćin Rusija.

Šampionsku titulu iz Japana 2018. braniće odbojkašice selekcija Srbije, uz nju će igrati pomenuti domaćini (Holandija i Poljska), dve prvoplasirane reprezentacije sa svakog kontinenta, Italija, Turska, Kina, Japan, Kenija, Kamerun, Brazil, Portoriko, Dominikanska Republika, Portoriko, Amerika, kao i selekcije koje su to pravo stekle na osnovu plasmana na FIVB rang listi, a to su Rusija, Belgija, Nemačka, Koreja, Bugarska, Kanada, Tajland, Argentina, Češka i Kazahstan. Pomenute 24 selekcije će se boriti u terminu od 23. septembra do 8. oktobra naredne godine, a žreb za grupe biće poznat uskoro.

Kada su Muškarci u pitanju, najbolje selekcije planete ugostiće Rusija, žreb je 30. septembra u Moskvi, a po istom „ključu“ kao i dame, učestvovaće domaćin, pa aktuelni svetski šampion Poljska, potom Italija, Slovenija, Iran, Japan, Kamerun, Tunis, Brazil, Argentina, Portoriko, Kanada, kao i Francuska, Srbija, Amerika, Kuba, Holandija, Nemačka, Meksiko, Kuba, Egipat, Katar, Bugarska i Kina. O tituli najbolje sekecije na planeti, odlučivaće se od 26. Avgusta, do 11. septembra 2022.