Aktuelnosti

SP MUŠKARCI – KORAK PO KORAK, KA POLUFINALU

Do Varne, gde počinju drugu fazu Svetskog prvenstva (prvi meč petak 16 časova), naše najbolje odbojkaše put je vodio preko Milana i Sofije. Trajao je možda predugo, čak 11 časova, ali srpski tim kao da je bio još uvek pod utiskom sjajne igre i pobede nad Rusijom koja je u mnogome popravila i do tada sjajnu atmosferu. “Usput” je podigla i samopouzdanje, kako kod igrača i stručnog štaba, tako i celokupne javnosti koja od njih uvek očekuje najviše.

Pomenuti trijumf nad “zbornajom” bio je od velikog značaja, jer se bodovi iz grupe prenose, a protivnici bi trebalo da su lakši. Međutim, to kao da ne važi za naš tim, jer se u novoformiranoj grupi H nalaze sa izuzetno teškim rivalima, do sada neporaženom Poljskom, trenutno jednom od najboljih selekcija sveta Francuskom i uvek da naprave iznenađenje spremnom Argentinom.

– Dalje idu pobednici četiri grupe i dve najbolje drugoplasirane selekcije.Bitna je svaka pobeda, svaki bod, jer se sada ne takmičimo samo sa selekcijama samo iz naše, već i iz ostalh grupa. Kako takmičlenje odmiče, rivali su sve teži, ali u poslednja dva susreta smo pokazali kvalitet, da naša igra ide uzlaznom putanjom i nadam se da ćemo ona najbolja izdanja prikazati kako se šampionat bude bližio kraju – ocenjuje selektor Nikola Grbić.

O Francuzima (ne) treba trošiti reči, a oni su prvi protivnik naše selekcije.

– Igrali smo nedavno deset setova, svako je imao po jednu pobedu, ali oni nam u posldnje vreme nekako ne leže na velikim takmičenjima. Nisu ubedljivi na Svetskom prvenstvu, bar u dosadašnjem delu, ali izuzetno dobro znaju da igraju kada je to najpotrebnije. Očekujem njihovo najbolje izdanje, ali mislim da i mi imamo i te kako dobre šanse, a pobeda bi nam svakako pomogla da se približimo narednom krugu

Svaki bod i pobeda, n merimo se samo sa našom, engo i ostalim, rivali sve teži, dobre dve provere dobro se pokazali, podižemo formu, nadam se ona prava igra nastaviti

Oni nam ne leže na zvaničnim utakmicama, ovog leta dva pota po 3:2, nisu sad ubedljivi kao Liga nacija i prošle godine, ali važne utakmice očekujem njihovo najbolje. Pobeda bi nam puno pomogla da se približimo u naredni krug. Za razliku od prve faze, sada ćemo u tri dana igrati tri utakmice, biće napornije, ali to je nešto za šta smo se spremali kroz ceo tok priprema – smatra Grbić.

Kao i do sada, naši reprezentativci razmišljaju samo o prvom narednom protivniku. Iz tabele se vidi da bi pobeda nad “trikolorima” našem timu donela bitan iskorak, a Francuze definitivno gurnula u “ponor” gde se već, bez ikakvih izgleda, ali sa željom da uvek nekog neprijatno iznenade, nalaze Argentinci. Duel sa Poljskom bi mogao da bude onaj koji će odlučiti pobednika grupe, ali o tom – po tom.

H grupa

Poljska        5   5   0   15:3   15

Srbija          5   4   1   14:7   12

Francuska  5   3   2   13:7   11

Argentina  5   2   3   10:11   6