Aktuelnosti

SP ŽENE – SRBIJA PRVAK SVETA

Sve je gotovo, Srbija je prvak sveta. Izgleda možda neverovatno, ali je istinitoYokohama i zasluženo, Naše odbojkašice su najbolje na planeti i ta titulu evropskog šampiona, dodale su i ovu, još vredniju. Posle pet dramatičnih setova, u finalu su savladale Italiju i kraj meča dočekale sa suzama radosnicama u očima. To je svakako najveći uspeh u istoriji srpske ženske odbojke, jedno od najvećih sportskih dostignuća uopšte, pa devojke i stručni štab zaslužuju naziv – heroji.

Utakmica je bila onakva kako i treba da izgleda finale Svetskog prvenstva, mada ne baš u potpunosti. Nije bilo to, bar sa strane plavih dama, onako “tečno”, kao recimo dan ranije ili u nekim ranijim utakmicama, ali opet dovoljno za još jednu pobedu i prvu titulu planetarnog šampiona.

SerbiaheadcoachZoranTerzirewardsMajaOgnjenovicforherworks– Očigledno da je važnost utakmice malo sprečila naš tim da odigra onako kako najbolje zna, ali i to je bilo dovoljno da se pobedi. Nije fraza, ali ovo su trenuci kada ponestaje reči da se opišu osećanja i kada se treba samo prepustiti slavlju. Devojkama svaka čast, one su prvaci sveta – rekao je selektor Zoran Terzić, dokazavši tako ko zna koji put da je jedan od najboljih na planeti.

Igra Italijanki se zasnivala na tome što bi servisima “napadali” Bianku Bušu, a u napadu su se mahom oslanjali na izuzetne fizičke i realizatorske sposobnosti Pole Egonu. I to im je u dobrom delu polazilo za rukom, ovaj drugi deo plana, dok je prijem servisa srpske selekcije funkcionisao prilično dobro. Ipak, Italijanke su upravo zahvaljujući nešto stegnutijoj igri našeg tima stigle do vođstva. To kao da je bio znak za plave dame da krenu. Više raspoloženih pojedinaca, sa raznih delova terena, upućivalo je neodbranjive smečeve, postavljale su priličan broj blokova, maštovitija igra i mnogo toga drugog donelo je izjednačenje gde rival nije znao šta ga je snašlo i kako je osvojio i 14 poena. Finale ne bi bilo to što jeste da i psihološki faktor ne igra bitnu ulogu. U naredna dva seta, italijenska selekcija je dobila jedan, na razliku, a srpska ponovo ubedljivo. ZlatoMožda je taj – brek bio pravi način da se odluči i dobije novi prvak sveta. Više od 10 hiljada gledalaca je uživalo, ali ne i devojke, jer je za svaki poen bilo potrebno igrati do krajnjih granica. Na promeni strana, Italija je imala poen viška, koji je brzo nadoknađen, a jedan silovit smeč Tijane Bošković kao da je bio uvod u slavlje. Dva poena prednosti su naše devojke uspešno održavale, a kada je na kraju protivnik napravio grešku u napadu, ceo srpski tim bio je na podu. Suze, naravno radosnice, poljupci, zagrljaju, osmesi najširi mogući, pesma… Sve to bio je znak da je SRBIJA NOVI SVETSKI ŠAMPION.

– Nemam reči, ne znam šta da kažem. Ovo je nestvarno. Italija je igrala sjajno, ali smo mi bile bolje, uspele smo da se domognemo svetskog trona. Svaka čast devojkama, stručnom štabu, svima koji su sve vreme bili uz nas. Donosimo zlato u Srbiju – rekla je po završetku meča Maja Ognjenović.

Slavilo se na terenu, u svlačionici, “Bože pravde” se pevalo sa najvišeg stepenika pobedničkog postolja, iz petnih žila, slavlje se prenelo i na ulicu, pa u hotel…

– Mislim da smo zaslužili ovo što nam se dešava, da smo bili najbolji i da niko ne može da nam prigovori za osvajanje zlatne medalje. Sa druge strane, drago mi je da smo usrećili naš narod, jer svi kojima je Sebija na srcu, naš su vetar u leđa. Biće potrebno vreme da shvatimo šta smo ustvari uradile, a uradile smo nešto veliko – u dahu je ispričala Brankica Mihajlović.

F 83Ostaće zapisano da su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu 2018. godine osvojile Bianka Buša, Bojana Živković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović, Tijana Bošković, da je u sastavu do povrede bila i Bojana Milenković, a stručni štab su činili vrhunski majstori svog posla Zoran Terzić, Alekdsandar Vladisavljev, Vladimir Banković, Siniša Mladenović, Milan i Marko Gršić, dr. Dejan Aleksandrić i Bojan Perović.

ŠAMPIONI SVETA !!!

Statistika Srbija Italija