Psihologija Struka

Šta raditi na dosadnom treningu?

Da li ste razmišljali koliko svog vremena uložite u treninge? A koliko treninga prođe, a vi samo čekate da se oni završe?

Ako ste profesionalni igrač, to uglavnom znači da imate treninge deset puta nedeljno po dva sata. Ako to onda pomnožimo sa deset meseci, odnosno 42 nedelje, dodjemo do cifre od 840 sati treninga godišnje ili ako želite da zvuči još fascinantnije 50400minuta!

Ako ste poluprofesionalni ili amaterski igrač trenirate 250 sati godišnje ili 15000 minuta.

Sećate li se kada ste nekad na treningu samo stajali i automatski, bez razmišljanja, radili vežbe? Siguran sam da vam se to dešava.

USA swimmers Cammile Adams, (left) and Shannon Vreeland find yawning is contagious before training at the Aquatic Centre at Olympic Park, Stratford during the London 2012 Olympic games preparation at the London Olympics. London, UK. 26th July 2012. Photo Tim Clayton

Ima trenera koji ponekad propuste da zadaju igraču specifične instrukcije, a onda se igrači na treningu zbune i nisu sigurni na šta treba da obrate pažnju. Često imaju osećaj da su samo statisti ili bolje reći “asistenti režije” u trenerovom filmu.

Kako iskoristiti to “prazno” vreme na treningu, kada imate osećaj da ste tu samo da bi uvežbavali nekog drugog…

U indvidualnim sportovima, trener daje konkretne zadatke i ciljeve svakom pojedinačno za svaki trening, dok je u timskim sportovima prinuđen da rešava svoje prioritete i nema vremena da se potpuno posveti svakom igraču pojedinačno. Jako je važno dati sam sebi neki cilj na svakom treningu. Kada trener odredi vežbu vi odredite sami sebi svoj cilj.

 

primarni zadatak – trener

zevanjeTo može biti da napravite dve dobre odbrane ili dva puta pogodite gornji desni ugao gola (ako igrate fudbal, rukomet, vaterpolo) ili da smečujete u ćošak zone 5, možda da uradite dobro iskorak levim stopalom (odbojka) ili položite levom rukom (ako se bavite košarkom).

I najgora vežba tokom treninga može biti najbolja zato što je svaka vežba ujedno i prilika da vežbate tehniku izvođenja elemenata i da ispravljate svoje greške.

Dajte sebi zadatak unutar vežbe, poštujte trenerovu ideju i imajte svoj cilj unutar vežbe. Budite kreativni.

Šta je to što ćete vežbati na sledećem treningu? Zapišite to.

Vi najbolje poznajete sebe i znate šta vam “ide”, a šta ne.

Radite na slabijim elementima bilo da se radi o tehnici ili taktici u vašem sportu. Razvijajte svoje sposobnosti. Usavršavajte se dan za danom.

Ako ste nekad igrali igrice na kompjuteru, sećate se da uglavnom postoji neki cilj koji mora da se ostvari da bi se prešlo na sledeći nivo.

Uvek postoji primary i secondary target “misije”!

Upravo secondary target je zadatak koji vi sami sebi zacrtate za vežbu i nekad vam on može mnogo više koristiti za vaš igrački razvoj nego trenerov primarni cilj vežbe.

 

sekundarni zadatak – tvoj

zevanje-2Razmislite samo koliko minuta od onih 50 000 ili 15 000 (koje smo izračunali na početku teksta) su vam prošli u prazno, zato što ste automatski odrađivali trening. Promenite to danas, odredite sami sebi zadatak i iskoristite svo vreme na treningu.

Pre izvesnog vremena na jednom predavanju čuo sam ovu priču, koja mi se jako dopala:

Na gradilištu u pauzi za ručak, radnici su jeli ono što su poneli od kuće. Jedan radnik, dok je otvarao svoju kutiju, uzviknuo je:

– Super, sendvič sa šunkom, malo piva i divan kolač.

Radnik do njega ga je pogledao i otvorivši svoju kutiju, uzdahnuo i rekao:

– Uf, opet ovaj smrdljivi sendvič sa tunjevinom, ovo je već treći put ove nedelje…

– Zašto ne kažeš ženi da ti spremi nešto drugo – upita prvi.

– Nemam ženu, ja sam pravim sebi sendviče…

 

Andrija Gerić

Sportski psiholog i Mentalni trener

andrijacoaching@gmail.com

www.andrijageric.com