Aktuelnosti

TERZIĆEVA KAZNENA EKSPEDICIJA U JAPANU

Poljska publika u Vašavi gledala je pravu demonstraciju sile koju su na terenu prezentovale najbolje srpske odbojkašice. Da, naše devojke će još jednom igrati na Svetskom prvenstvu, a način na koji su do njega došle je impresivan. Polajkinje su na kraju došle kao šlag na torti koju su prethodnih dana “mesile” reprezentativke naše zemlje. Takvu igru u zemlji odbojke kakva je Poljska, odavno verovatno nisu videli. Govor brojki iz prvog seta kaže da je Tijana Bošković u tom periodu osvojila deset poena, a ceo protivnički tim (ne računajući naše greške), jedan više. Brojevi nisu bili poterebni da se vidi da je Brankica Mihajlović sa servis linije pravila dar – mar na suprotnoj strani, da je Bojana Živković bila precizna u dodavanju, da je Tijana Malešević odlično primala protivnički servis, a tandem blokera Veljković – Stevanović, postavio zid na mreži. Naravno, Silvija Popović se igrala odbojke, po običaju, a tada je nenadmašna. Ostale su davale ritam “iz ćoška”.

U nastavku je samo u jednom momentu bilo potrebno da Zoran Terzić ustane sa stolice, da prozbori reč – dve i naš tim je opet bio na nivou, a osvajanje tog perioda značio je definitavno put za Japan naredne godine. A gde drugo. U toj situaciji, Čehinje su se molile da naša selekcija nastavi u istom ritmu, jer drugopalsirani tim ide na dodatne kvalifikacije, a poljski ljubitelji odbojke su, iz istih razloga, verovali u čudo, u preokret. Ipak, sa ugledom se naša ni jedna selekcija nije kockala, i kada je bilo kome nešto trebalo, igralo se kao i do tada – maksimalno. Prosta stvar. Vrlo brzo je ovaj meč završen, na radost češkog tima, a šok koji je zadesio Poljsku, ko zna koliko će trajati.

Pola u šali, a pola u zbilji govoreći, našim devojkama je najteže bilo protiv Islanda. Jer to je bio prvi meč, pripreme (zajedničke) su trajale samo nepuna tri dana. To sa Islanđankama im je bila premijera u novom sastavu. Posle su na red došle upravo Čehinje, pa Kipranke, Slovakinje i na kraju domaćin. Ustvari, nije kraj – ovo je tek početak.

– Kada se ovako sagleda, izgleda lako. Ali nije bilo tako, jer zna se koliko smo malo imali vremena da budemo zajedno pre ovih kvalifikacija. Sa druge strane, ovo je samo nsatavak tradicije da posledenjih 15 – tak godina ne propuštamo ni jedno veliko takmičenje. Čestitam devojkama, svojim saradnicima i sada nas očekuju naredna takmičenja, daleko jača od ovog, najpre Gran pri pa Evropsko prvenstvo i valja se dobro pripremiti za sve to – rekao je trofejni srpski stručnjak okupljenim poljskim novinarima po završetku turnira.