Struka Treneri

TRENERI ZA POBEDE – Znanje velikana na poklon

Nekako uvek u isto vreme, par nedelja pred start prvenstva Srbije, UOTS organizuje predavanje u okviru akcije „Treneri za pobede“. Tako je bilo i sada, a još jedan u nizu gostiju koji su za sve ove godine stigli u Beograd, bio je i slavni italijanski stručnjak, nekada vrhunski odbojkaš, Lorenco Bernardi. Pored njega, pred preko 160 prisutnih, u amfiteatru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu bila su još dva velikana svetke odbojke, Vladimir i Nikola Grbić.

Prvi se pokazao i kao izuzetan prevodilac, jer je od reči do reči dočarao prisutnima sve ono što je doskorašnji trener Halkbanke pričao. A njegova tema je glasila „Servis i prijem servisa“. Bilo je zanimljivo čuti iz ugla velikog majstora na koji način je on radio neke stvari, ali i na koji način, poučen igračkim iskustvom, to prenosi na one koje danas trenira. Dao je nekoliko primera kako se vrlo bitni odbojkaški elementi kroz neke, za mnoge nove, vežbe, mogu poboljšati. Odgovorio je i na neka pitanja, a bilo je toliko interesantno, da se i odužilo, a kada je već pretilo da će probiti termin, Vladimir Grbić se i pokazao kao sjajn domaćin, pa mu je ustupio svoje vreme predviđeno za predavanje, uz obećanje da će to nadoknaditi drugi put. Tako je Bernardi mogao na miru za završi započeto.

Uz pomoć svojih sradnika iz reprezentacije koja je osvojila Svetslku ligu 2016. Dragana Kobiljskog i Nedžada Osmankača, nastavio je selektor naše reprezentacije Nikola Grbić. Govoreći na temu „Sistem odbrane od napada sa krajeva na brzu loptu“, na čemu su, kako je otkrio, on i stručni štab radili posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre, izneo je mnogo toga što će biti od koristi kako mlađim, tako i onim iskusnijim trenerima. Takođe, postoji inicijativa da se radi na, ako se tako može nazvati, srpskoj odbojkaškoj školi, gde bi ovakve stvari bile njen prepoznatljiv deo. Inače, uvodnu reč na ovim predavanjima imali su predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Nenad Golijanin i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr. Vladimir Koprivica, koji su kao čelni ljudi uglednih institucija „razmenili“ priličan broj uvažavanja, zahvalnosti i čestitki.

lolo-i-vanjaPo završetku teorijskog dela, prisutni su se „preselili“ u dvoranu na Košutnjaku gde su imali priliku da sve do tada rečeno, vide na delu. Tako su imali jasniju sliku, a trebalo bi da im treninzi takvih bivših asova, a danas vrsnih trenera, budu i te kakav motiv za dalji rad. Aplauz koji su uputili nekada ljutim rivalima Grbiću i Bernardiju, koji su tog dana bili u „istom timu“, nagoveštaj je da je tako.