Aktuelnosti Struka Treneri

USKORO – SRPSKA ŠKOLA ODBOJKE

Interesantna ideja, koja se već neko vreme provlači po odbojkapškim krugovima, ali onim gde se pita struka i to u pravom i najvišem smislu te reći (uz par opravdanih izostanaka), dobila je prvu, ali sigurno u nizu, radnu verziju. Na jednom mestu su se okupili profesori sa svih državnih i privatnih fakulteta (sedmoro doktora nauka) koji predaju odbojku, treneri koji su u dosadašnjoj praksi „napravili“ mnogo igrača, ali i oni mladi, za koje se pretpostavlja da su na dobrom putu.

Ideja je potekla od predsednika Odbojkaškog saveza Srbije, Zorana Gajića, koji se posle kraćeg razgovora sa prof dr Goranom Nešićem, inače redovnim profesorom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu, dogovorio da se napravi neka vrsta panela, diskusije ili kako god, na kojoj će svi učesnici imati pravo da iznesu svoje mišljenje na zadatu temu. A tema je bila Doktrina odbojkaške tehnike, odnosno Deskripcija elementarne tehnike i metodima učenja.

-Ideja je da se, shodno rezultatima koje naše selekcije postižu godinama unazad i osvajanje najsjajnijih odličja na najvećim međunarodnim takmičenjima, napravi jedinstvena, nazvali bi je Srpska škola odbojke. Cilj nam je da posle nekoliko održanih diskusija, na temu kako raditi sa mlađim kategorijama, koji su to metodski postupci, kakva je to demonstracija i slično, napravimo tu jedinstvenu odbojkašku tehniku, kako se igra prstima, kako čekićem, kako se smečuje, blokira, kako servira… Nadam se da ćemo svi zajedno posle svega izaći pametniji – rekao je prof dr Goran Nešić.

Tokom samog predavanja, svi su imali pravo, koje je većina i iskoristila, da iznese svoje mišljenje, da predlog, uputi sugestiju ili otkrije način na koji bi trebalo raditi neki od pomenutih elemenata. Neretko se dešavalo da jedan od njih bude i sam predsednik OSS Zoran Gajić, jedan od najboljih svetskih trenera svih vremena.

-Dugujemo zahvalnost svima koji su uzeli učešće u ovoj zanimljivoj diskusiji. Pre svega hvala moderatoru, profesoru doktoru Goranu Nešiću, našem treneru, kako i ostalim kolegana i profesorima. Svidela mi se diskusija, biće ih još, sasvim sigurno, a verujem da će sve to biti od velike koristi za srpsku odbojku u stvaranju novih olimpijskih šampiona, što je krajnji cilj – istakao je Gajić.

Pored „osnovnih“ tema, tokom diskusije, odvorene su i neke nove, o kojima će takođe biti reči nekom drugom prilikom, a sve u cilju onog što srpska odbojka i zaslužuje, stvaranja sistema rada samo za zemnju odbojkaških šampiona.