Odbojka na pesku

VIP BIČ MASTERS 2016. – Spektakl može da počne

Deveti put će „ruku pod ruku“, kao što to i priliči uspešnim partnerima, Odbojkaški savez Srbije i kompanija Vip mobil organizovati Prvenstvo Srbije u odbojci na pesku. Uprkos vremenima koja su ni malo ugodna i problemima koji su svakog dana prisutni, kada je ovaj sport u pitanju, a iz godine u godinu je sve popularniji i brojniji, što bi se reklo „nema da fali“.

Polako ali sigurno, parovi ulaze u formu. Oni najbolji na turnirima van granica naše zemlje, oni drugi, koji će „kidisati“ na njih, privikavaju se na pesak na srpskim terenima. A njegova temperatura polako raste, da bi tačku užarenosti dobio najverovatnije posednjeg vikenda ovog meseca. Tada je planirano da se u Kraljevu održi prvi ovogodišnji turnir „Vip bič masters 2016.“.

Najava dešavanja ovog leta, gde će opet biti održano devet turnira, bila je opet u blizini nekadašnjeg terena gde je skoro sve i počelo, bar ono ozbiljnije, kod hotela „Jugoslavija“. Splav reszoran „Lemon čili“ bio je domaćin, a velika većina prisutnih se i te kako razume u ovaj sport. Došli su i šampioni, Stefan Basta i Lazar Kolarić, koji su pobrali aplauze za rezultate koje su postigli u predsezoni, odnosno na turnirima FIVB ranga. Naravno, delegaciju OSS predvodio je predsednik Nenad Golijanin.

– Duboko ubeđen, najpre zbog same atmosfere i energije koja je već vidljiva i koja je sve veća, a koju podržavaju mnogobrojne akcije, da će to biti sjajne predstave na pesku. I neće to da bude samo pobeda odbojke, nego i „lajt motiv“, da mlade ljude privlaćimo, da jačamo pokret obaveznosti radosti i veselja. Siguran sam da će svi gradovi domaćini učiniti maksimum da i ove godine imamo spektakularne vikende – istakao je prvi čoveg OSS.

Kompanija Vip mobil je pratilac kakav se samo može poželeti, a Dejan Turk, generalni drekbbu11tor kompanije Vip mobil, je bio kratak:

– Svake godine donosimo nešto novo. Verujem da će tako biti i ovog leta, da će se igrati dobra odbojka i da će lepa slika sa terena na pesku širom Srbije ići u svet.

A da je sve spremno, pokazali su i predstavnici gradova domaćina. Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva, Milovan Rajović, predsednik SO Čajetina, Saša Stević, saradnik predsednika opštine Veliko Gradište, Zdenko Kolar, zamenik predsednika opštine Bač, Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Vladislav Živanović, zamenik gradonačelnika Sombora, Dragan Nikolić, član Gradskog veća Šapca zadužen za sport, Siniša Antonić, član Komisije za odbojku na pesku OSV, predstavnik Novog Sada, i Nebojša Tomić, direktor sektora opštih poslova JP “Ada Ciganlija”. Svima njima je Vladimir Grbić, prvi potpredsednik OSS, uručio lopte za uspomenu, a potom i izneo svoja očekivanja

– Isti gradovi će opet ugostiti najbolje igrače na pesku, tako da se sa jedne strane zna šta može da se očekuje. Ali, sa druge strane, poznavajući sve te ljude koji se bave organizacijom, očekuje se uvek bolje. U nekim msestima odbojka nije bila organizovana na najbolji način, ali posle ukazane šanse da budu domaćini ovakvog takmičenja, napravljeni su vidni pomaci. vanjaČak se mesec dana po završetku sezone prijave za narednu godinu. Mnogi su „ispomerali“ neke stvari, žele da naprave nove terene, pojedini gradovi na odbojku na pesku gledaju drugim očima, shvataju da je perspektiva velika. Ono što je važno jeste da uspevamo da održimo kontakt sa ljudima iz lokalne samouprave, sarađujemo sa njima, a deca nam rastu u pravom okruženju zadovoljno je istakao legendarni as.

Pravi ljubitelji bič – voleja nekoliko godina unazad svoje obaveze „nameštaju“ prema kalendaru „Vip bič mastersa“. Tako će biti i ove, jer su pripreme u toku, igrača kako bi što spremnije dočekali turnire, a domaćina, kako ovi ne bi imali ni najmanju zamerku. Izazovi i za jedne i za druge. Na radost odbojke na pesku.

 

 

I sudije drže nivo

Pored naših reprezentativaca, koji iz nedelje u nedelju prave dobre rezultate i napreduju na rang listama, i delioci pravde iz Srbije se kotiraju izuzetno visoko.

Tako je Vladimir Milošević delio pravdu na Svetskom prvenstvu do 23 godine u Švajcarskoj, potom i na turniru iz Master serije u Ankari, i to kao prvi sudija u finalu, što dovoljno govori sa koliko uspeha radi svoj posao. Slična situacija je i sa Robertom Lekom, koji je na turniru u Sočiju i Moskvi opet sudio u samoj završnici turnira. Dva gospodina uskoro bi trebalo da dobiju podršku i u jednoj dami. Naime, Aleksandra Šućur će u julu u Lihtenštajnu pokušati da dobije zvanje međunarodnog sudije u odbojci na pesku, što bi bio još jedan veliki za ovaj sport kod nas.

1383348_10151866306723847_68531027_nbrl2asucur2

 

Plan je Tokio 2020.

Nekako su polovinom matra naši najbolji odbojkaši na pesku, Stefan Basta i Lazar Kolarić krenuli „u svet“ možda malo bojažljivo. Ali ne zbog nedostatka samopouzdanja, taman posla, već zbog činjenice da su prvi put bili u konkurenciji sa najboljim parovima na planeti. Ali planove koje su zacrtali i zadatke koje su postavili ispred sebe, pokušavali su da sprovedu u delo na svakom meču. Kako je FIVB tur odmicao, tako su sve više pažnje skretali na sebe. Do te mere da su proglašeni za najprijatnije iznenađenje godine.

– Kako da nam ne godi tako nešto, nije to mala stvar. Ali je sa druge strane i ogromna obaveza da svaki turnir igramo na izuzetno visokom nivou. Hvala Odbojkaškom svezu Srbije koji nam je omogućio uslove koji su fantastični. Imali smo sve što nam je bilo potrebno da sprvedemo plan rada kako treba. Verujem da će ovo biti samo početak – nije krio Stafan Basta.kol-i-bas

Iako do skora golobrad, tek Lazar Kolarić je vrlo brzo pokazao koliko u sebi poseduje i talenta, ali već sada i kvaliteta za mečeve sa najboljim parovima na svetu.

– Nama sve ovo puno znači, svaki meč na velikim turnirima. Nema šta da se krije, naš krajnji cilj je da pokušamo da se plasiramo na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Ukoliko ovako nastavimo, mislim da bi mogli da dođemo u takvu situaciju. Naravno, očekuje nas veliki rad, a nadam se da ćemo Odbojkaškom savezu Srbije vratiti na pravi načit to što toliko veruju i ulažu u nas – istakao je Kolarić.

Na svakom od turnira skupe po neku dozu iskustva, a onda to primene na sledećem. Počeli su iz turnira u turnir svoja imena da traže pod sve „manjim brojem“, što je sjajno. Padali su i neki nosioci. A tek će.

 

Zlatne Balkanijade

Dominaciju na Balksnkom prvenstvu, naši parovi počeli su još pre par godina. Po novom sistemu se igra ove godine, a to znači više turnira u sklopu šampionata, a što bi neko rekao, i više medalja i pehara za naše igrače odbojke na pesku.

Već na prvom, u Rumuniji, oba naša para su bila na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. To znači da su se zlatnim medaljama okitile Milena Matić i Marija Milošević u ženskoj, odnosno Stefan Basta i Lazar Kolarić u muškoj konkurenciji. Onako „pride“ Marko Galešev i Đorđe Klašnić su osvojili broznu.

Malo potom, nešto slično se desilo i u Turskoj. Devojke, par Matić – Milošević, osvojile su novu zlatnu medalju, čime su potvrdile da su trenutno najspremnije, a da nisu putovali po Evropi, sigurno bi to učinili i Basta i Kolarić. Ipak, oni su se zadoviljili srevrnom medaljom, posle poraza od domaćeg para u finalu.