Aktuelnosti

VNL 2022. – PRECRTANA I HOLANDIJA

Posle četiri kola i okončanog prvog vikenda Lige nacija 20222. srpska selekcija se zadovoljno vraća kući. Tri pobede i jedan minimalan poraz, učinak je koji je, shodno situaciji, jako dobar. pošto su zabeležile prvu pobedu, pa izgubili tesno, onda opet trijumfovale, ali prvi put maksimalnim rezultatom, red je došao i na novih pet setova, ali sada sa pozitivnim ishodom. Trenutnu snagu tima novog selektora Danielea Santarelija, osetila je i Holandija.

Meč je imao tri dela. Prvi, u kome je srpska selekcija bila prilično umešnija i bolja, potom onaj u kome su se, a malo se ko nadao, Holanđanke ne samo vratile u meč, već i pretile da ga potpuno preokrenu u svoju korist, a na kraju neizvestan taj – brek u kome je serijom od 5:1 na samom kraju tim Srbije odneo veći deo plena. Konačan zbir poena, 106:104, dovoljno govori o izjednačenosti rivala. Bio je ovo meč u kome je najviše vremena na terenu bila jedna postava i u njoj Katarina Lazović, Sara Lozo, Ana Bjelica, Bojana Drča, Jovana Stevanović i Maja Aleksić, uz Teodoru Pušić. Oscilacije su postojale, to je i normalno za ovaj period, ali nekako se stiče utisak da su veliku razliku plave devojke morale da materijalizuju ranije, naročito jer su drugi set rešile u svoju korist na prilično ubedljiv način. Očigledno da im je Selestin Plak malo poremetila strategiju, ali ono što posebno raduje je sama završnica u kojoj su bile „viđene“ da osvoje samo bod, ali su završnicu odigrale najbolje.

Sada će, pre polaska u Brazil, imati par dana i da svedu utiske, ali i da se spreme za naredne duele. Savim je sigurno da će Daniele Santareli napraviti neke izmene u sastavu pred dalek put u Južnu Ameriku, a potom i Kanadu, gde bi trebalo skupiti dovoljno pobeda za novu posetu Aankari, odnosno turniru najboljih osam.

Statistika Srbija Holandija

Prvo kolo: Tajland – Bugarska 3:0, Turska – Italija 3:0, Brazil – Nemačka 3:1, SAD – Dominikanska Republika 3:0, Srbija – Belgija 3:1, Kina – Holandija 3:1, Poljska – Kanada 3:1, Koreja – Japan 0:3.

Drugo kolo: Srbija – Tajland 2:3, Bugarska – Holandija 3:2, Belgija – Italija 1:3, Brazil – Poljska 3:0, Nemačka – Japan 2:3, Kanada – Dominikanska Republika 3:0.

Treće kolo: Srbija – Bugarska 3:0, Holandija – Italija 0:3, Turska – Kina 1:3, Nemačka – Koreja 3:0, Dominikanska Republika – Brazil 1:3, SAD – Kanada 3:0.

Četvrto kolo: Tajland – Belgija 2:3, Kina – Italija 3:1, Bugarska – Turska 0:3, Koreja – Poljska 0:3, Dominikanska Republika – Japan 3:0, SAD – Brazil 3:0.

Peto kolo: Srbija – Holandija 3:2, Tajland – Kina 3:2, Turska – Belgija 3:1, Poljska – Nemačka 3:2, Japan – SAD 3:0, Koreja – Kanada.

Plasman: Japan 11, Kina 10, SAD, Turska, Srbija i Brazil po 9, Tajland i Poljska po 8, Italija 6, Nemačka 5, Kanada 3, Belgija, Bugarska i Holandija po 2, Dominikanska Republika i Koreja bez bodova.