Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – PREJAKE ITALIJANKE

15. 06. 2022.

Ako se za neki poraz moglo reći da je očekivan, onda je to verovatno ovaj koji su srpske odbojkašice pretrpele od Italije u prvom kolu drugog vikenda Lige nacija koji se igra u Brazilu. Evropske šampionke su bile još jednom bolje od svetskih, ali u neuporedivo jačem sastavu, pa se u tom slučaju može reći i da je jedan osvojen set – uspeh.

Međutim, tih 25:21 na početku meča, kao da je razljutio Italijanke, koje su verovatno ušle u duel malo opuštenije, iz gore pomenutih razloga. Ali, kada su dobile, a to je vrlo verovatno, par rečenica opomene od selektora Macantija, podigle su nivo igre i počele da dominiraju terenom. Srpska selekcija ne može tražiti utehu u snazi protivnica, jer njihov otpor od drugog do četvrtog seta skoro da nije postojao. Zbog toga je i Daaniele Santareli (koji je opet poražen od svoje supruge Monike De Đenaro) posegao za izmenama, koje na žalost, nisu dale boljitak u igri. Dosta je “škripalo” u organizaciji napada, nemoćne u bloku da zaustave napade protivnika, pre svih Egonu i Degradi, sa servisom ispod nivoa… Sa takvim “generalijama” ne može se savladati tim koji u ovogodišnjem izdanju Lige nacija pretenduje na najviši plasman. Može se zapretiti, što su devojke iz Srbije učinile (samo) u prvom setu, ali su tada brojke bile znatno veće.

Za analizu će imati vremena, baš kao i za pripremu narednog meča, sa Korejom (četvrtak 20 časova), gde se učekuje daleko bolje izdalje srpskog tima.

Statistika Srbija Italija

Prvo kolo: Tajland – Bugarska 3:0, Turska – Italija 3:0, Brazil – Nemačka 3:1, SAD – Dominikanska Republika 3:0, Srbija – Belgija 3:1, Kina – Holandija 3:1, Poljska – Kanada 3:1, Koreja – Japan 0:3.

Drugo kolo: Srbija – Tajland 2:3, Bugarska – Holandija 3:2, Belgija – Italija 1:3, Brazil – Poljska 3:0, Nemačka – Japan 2:3, Kanada – Dominikanska Republika 3:0.

Treće kolo: Srbija – Bugarska 3:0, Holandija – Italija 0:3, Turska – Kina 1:3, Nemačka – Koreja 3:0, Dominikanska Republika – Brazil 1:3, SAD – Kanada 3:0.

Četvrto kolo: Tajland – Belgija 2:3, Kina – Italija 3:1, Bugarska – Turska 0:3, Koreja – Poljska 0:3, Dominikanska Republika – Japan 3:0, SAD – Brazil 3:0.

Peto kolo: Srbija – Holandija 3:2, Tajland – Kina 3:2, Turska – Belgija 3:1, Poljska – Nemačka 3:2, Japan – SAD 3:0, Koreja – Kanada 0:3.

Šesto kolo: Kanada – Tajland 0:3, Japan – Poljska 3:0, Holandija – Nemačka 1:3, Srbija – Italija 1:3, Bugarska – SAD, Kina – Belgija, Dominikanska Republika – Koreja.