Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – PREOKRET U PRAVI ČAS

24. 06. 2022.

Aplauz koji su srpski odbojkaši uputili Kanađanima posle meča, najbolje pokazuje koliko su se mučili da bi došli do prve pobede u Sofiji. Sa druge strane, onaj koji su dobili od protivnika bio je za igru koja se očekivala od prvog, a ne tek od trećeg seta. Bilo kako bilo, „pobedi se u zube ne gleda“, upisana su dva boda i pobeda posle dva poraza.

Šta je selektor Igor Kolaković rekao svojim igračima posle skoro pa „nepostojanja“ u prva dva seta, da li je to bilo u (blažem) stilu njegovog kolege iz vaterpola Dejana Savića, za sada je tajna, ali u naredna tri seta na terenu kao da je bila neka druga selekcija. Ustvari, plavi tim je samo malo podigao nivo igre, smanjio greške, bio koncentrisaniji, pa su se na kraju svi zajedno zasluženo radovali. Naravno, ima dosta u tome što već treći dan srpska selekcija između dva meča ima sve manje vremena za odmor (o treninzima ne pričaju od kako su počele utakmice), gde ne prođe ni 20 – tak sati, a oni opet moraju na teren. Ima i do trenutne neuigranosti, što je i jedan od osnovnih ciljeva Lige nacija, a ima vrlo verovatno i do toga da su jednostavno mislili da će kvalitet pobediti bez igre. Na sve to su Kanađani odgovorili dobrom igrom, bili hrabri, imali malo i sreće, a u takvim situacijama obično se desi da se, u pozitivnom smislu, dešavaju i neočekivane stvari. Ali, sjajni Srećko Lisinac, raspoloženi Atanasijević, koji u Sofiji igra kao „domaćin“ jer je odnedavno bugarski zet, pa pa odlični Jovović, pouzdani Peković, preporođeni Kujundžić, pa Mašulović i Katić, ni jednog momenta nisu pomišljali na predaju. Poen po poen, set po set, bod po bod i upisana je treća pobeda u Ligi nacija 2022.

Konačno će imati vremena i za odmor i za trening, jer je do sledećeg meča sa Australijom (nedelja 12,30 časova) skoro pa 48 sati. Trenutni plasman nije onaj na koji se naviklo kada je srpska reprezentacija u pitanju, a to je polovina tabele, ali okolnosti zbog čega je to tako su poznate i opravdane. Ali, prilika za popravni ima još dosta.

Statistika Srbija Kanada

Prvo kolo: Srbija – Bugarska 3:1, Kina – Iran 1:3, Kanada – Nemačka 0:3, Slovenija – SAD 0:3, Poljska – Argentina 3:0, Japan – Holandija 3:1, Francuska – Italija 3:0, Brazil – Australija 3:0.

Drugo kolo: Nemačka – Argentina 1:3, Japan – Kina 3:1, Francuska – Srbija 1:3, Holandija – SAD 0:3, Poljska – Italija 1:3, Brazil – Slovenija 3:1.

Treće kolo: Srbija – Argentina 3:2, Holandija – Iran 3:0, Bugarska – Nemačka 2:3, Japan – SAD 2:3, Francuska – Kanada 3:0, Australija – Slovenija 0:3.

Četvrto kolo: Nemačka – Srbija 3:2, SAD – Brazil 3:1, Bugarska – Poljska 1:3, Slovenija – Kina 3:1, Kanada – Italija 0:3, Iran – Australija 3:1.

Peto kolo: Brazil – Kina 0:3, Francuska – Poljska 1:3, Iran – Japan 0:3, Argentina – Italija 1:3, Holandija – Australija 3:0, Bugarska – Kanada 2:3.

Šesto kolo: Slovenija – Holandija 0:3, Argentina – Japan 1:3, Australija – Kanada 1:3, Iran – Bugarska 0:3, Kina – Francuska 0:3 (bez borbe), Nemačka – Italija 0:3, Brazil – Poljska 1:3, Srbija – SAD 1:3.

Sedmo kolo: Francuska – Holandija 3:0, Kina – Nemačka 3:0 (bez borbe), Poljska – Kanada 3:0, Argentina – Slovenija 1:3, Brazil – Srbija 3:0, SAD – Iran 0:3.

Osmo kolo: Nemačka – Holandija 1:3, Argentina – Kina 3:1, Srbija – Kanada 3:2, Japan – Italija 3:2, Iran – Brazil 0:3, Australija – Bugarska 3:2.