Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – SREĆA UZ „AMERE“

22. 06. 2022.

Izuzetno kvalitetna, neizvesna, borbena tri seta odigrali su najbolji srpski odbojkaši protiv selekcije Amerike. Bila je to odbojka, za ovaj period, u kojoj su svi mogli da uživaju. Na žalost, od ta tri, protivnici su dobili (srećno) dva seta, a posle svega, taj ishod je uticao kako na zamor, tako i na gubitak koncentracije, pa se četvrti, ispostaviće se i poslednji okončao nešto ranije. Bilo kako bilo, lider na tabeli Lige nacija zabeležio je i petu pobedu, a srpski, treći poraz. Priliku da poprave skor, momci trenera Igora Kolakovića imaće u duelu sa Brazilom (četvrtak 15,30 časova).

Sa petoricom iskusnih (Atanasijević, Podraščanin, Jovović, Lisinac, Peković) i dvojicom koji traže mesto sa najboljima (Kujundžić, Perić), srpski tim je igrao „rame uz rame“ za izuzetnim protivnikom. Nije bilo Nemanje Petrića, koji ima problema sa povredom, ali bio je to meč koji bi slikovito mogao da se nazove – „revolveraški obračun“. Napadački su bili izuzetno nadahnuti i jedni i drugi, imali su procenat uspešnosti malo ispod 60 odsto. Kuriozitet je da je srpski tim izgubio prvi set gde je napadao fantastičnih 80 odsto uspešnosti. Sve to je uzrokovalo da blok ne bude ni blizu očekivanog. Samo tri srpska, bila su premalo, jer da ih je bilo bar još dva puta toliko, što je neki prosek, verovatno bi i ishod bio drugačiji. Ali napadački, sve je bilo skoro besprekorno, uz nekoliko vanesrijskih odbrambenih (re)akcija.. U pomenuta tri seta, razlika jedva u par navrata da je bila veća od dva poena na konto jednog ili drugog rivala. Amerikanci su „nišanili“ slabe tačke i nanišanili ih kada je to po srpski tim bilo najgore vreme. U nastavku meča, srpski selektor je vremenom promenio skoro sve igrače iz startne postave (ostao samo Kujundžić), što je donelo samo – častan otpor.

Ukoliko bi se izvlačio neki zaključak, on bi bio da je srpski tim odradio dobar posao, da su se momci koji su bili opterećeni napornim sezonama, posle odmora vratili na pravi način, da im nedostaje možda još malo snage. Ali, vidi se da će to vrlo brzo doći na svoje (željeno) mesto.

Statistika Srbija SAD

Prvo kolo: Srbija – Bugarska 3:1, Kina – Iran 1:3, Kanada – Nemačka 0:3, Slovenija – SAD 0:3, Poljska – Argentina 3:0, Japan – Holandija 3:1, Francuska – Italija 3:0, Brazil – Australija 3:0.

Drugo kolo: Nemačka – Argentina 1:3, Japan – Kina 3:1, Francuska – Srbija 1:3, Holandija – SAD 0:3, Poljska – Italija 1:3, Brazil – Slovenija 3:1.

Treće kolo: Srbija – Argentina 3:2, Holandija – Iran 3:0, Bugarska – Nemačka 2:3, Japan – SAD 2:3, Francuska – Kanada 3:0, Australija – Slovenija 0:3.

Četvrto kolo: Nemačka – Srbija 3:2, SAD – Brazil 3:1, Bugarska – Poljska 1:3, Slovenija – Kina 3:1, Kanada – Italija 0:3, Iran – Australija 3:1.

Peto kolo: Brazil – Kina 0:3, Francuska – Poljska 1:3, Iran – Japan 0:3, Argentina – Italija 1:3, Holandija – Australija 3:0, Bugarska – Kanada 2:3.

Šesto kolo: Slovenija – Holandija 0:3, Argentina – Japan 1:3, Australija – Kanada 1:3, Iran – Bugarska 0:3, Kina – Francuska 0:3, Nemačka – Italija 0:3, Brazil – Poljska 1:3, Srbija – SAD 1:3.