Liga nacija

VNL 2023. – KOLAKOVIĆ NADMUDRIO GRBIĆA

11. 6. 2023.

Odmor je i  tekako prijao srpskoj muškoj selekciji koja je, iako sa samo dve pobede, možda među najprijatnijim iznenašenjima Lige nacija 2023. Plavi su zabeležili novi trijumf, a selektor Igor Kolaković je bio uspešniji od svog nekadašnjeg igrača, ali i bivšeg trenera selekcije Srbije, Nikole Grbića. Poljaci su isprašeni maksimalnim rezultatom, a da ni jednog momenta nisu bili ni „u priči“. Tačno je da je nekadašnji kapiten plavih značajno podmladio svoju selekciju, ali po ko zna koji put treba reći i da su plavi u Nagoji sa mnogo više nego novih momaka, koji polako ali sigurno pokazuju da nisu s pravom tamo gde su.

Nije to bio kvalitetan meč, sa jedne strane jer se radi o podmlađenim selekcijama, a sa druge, koja je realnija, za tako nešto treba dva podjednako dobra rivala. To u ovom slučaju nije bilo, jer bi srpska selekcija u svakom setu u određenom momentu dodavala ubrzanje, dok je rival igrao poprilično nesigurno. Dobar primer je drugi set, kada su Poljaci poveli 8:3, ali vrlo brzo su, Luburić i Kujundžić pre svih, uzimali stvari u svoje ruke i vraćali ih na svoje mesto. Lošiji prijem servisa, reprezentacija Srbije je nadomestila odličnim napadom, blokerski će to biti još bolje, ali sa dve pobede u Japanu, posle vikenda broj jedan, svakako da se i Kolaković, i njegov stručni štab sa igračima, u Evropu vraća sa mnogo razloga za radost.

-Ovo je pobeda koja nam je došla u pravom trenutku. Kada smo bili blizu da napravaimo nešto više u duelima sa Japanom, pa i Slovenijom, a nismo uspeli, sve smo nadoknadili protiv nejbolje selekcije na svetskoj rang – listi. Tačno je da nisu kompletni, ali nismo ni mi, rasli smo iz meča u meč, a sada „oslobodili ruke“ i odigrali možda i bolje nego što sam očekivao. Zadivljen sam načinom na koji smo pobedili, ali svesni da dve pobede nisu neki veliki rezultat, ali jesu svakako dobar put pred nastavak takmičenja – rekao je zadovoljno posle meča selektor Igor Kolaković.

Statistika Srbija Poljska