Intervjui

ZORAN GAJIĆ: NAJBOLJI KADA JE NAJTEŽE

Došlo je vreme kada se pominju velika sportska takmičenja u odbojci, svi prvo pomisle na Srbiju. Najpre zahvaljujući najboljim odbojkašicama koje naša zemlja ima, a onda i odbojkašima, koji jesu uvek pri vrhu, ali se očekuje da se tamo ustale i krenu koji korak više. Devojke su u Ankari još jednom održale čas odbojkaškoj Evropi, popele se na najviši stepenik pobedničkog postolja, tamo već drugi put za redom stigle a da na celom šampionatu nisu izgubile ni jedan jedini meč. Tokom finala nije bilo lako predsedniku OSS Zoranu Gajiću, jer je utakmica bila dramatična, ali se zato posle njega zadovoljno smeškao i primao čestitke odbojkaških zvaničnika, ali i ljudi iz političkog miljea kako naše zemlje tako i Turske.

Kako komentarišete uspeh devojaka?

– Ono što čoveku prvo pada na pamet je izuzetno težak teren, u smislu da je bilo 14 ili svih 15 hiljada navijača i njihovo fanatično navijanje za domaći sastav. Naredna stvar je izjednačenost u evropskoj ženskoj odbojci, gde su pored naše selekcije Turska, Italija, Poljska, Holandija, Rusija, pa i Hrvatska koja je mogla da iznenadi domaćina. To znači da svako ko želi medalju, a posebno najsjajniju, mora da se spremo 100 odsto i da ima totalnu posvećenost, jer je takva konkurencija. Nema opuštanja ni u organizacionom, motivacionom, ni u trenažnom smislu, jer u suprotnom nema rezultata. A shodno rečenom, biti prvi, drugi ili treći, nekad umeju da odluče promili. Zbog toga je zlatna medalja devojaka još vrednija.

Kako je Vama bilo gledati finale?

Gaja 1– Ni malo lako, sa puno nervoze, jer je utakmica nekoliko puta menjala svoj tok i bilo je “već viđeno” po nekoliko puta da će pobediti i jedna i druga selekcija. Na kraju smo mi bili ti koji su poslednji preokrenuli rezultat i izdržali do kraja. Uprkos vođstvu Turske 9:6, devojke su bile najbolje kada je bilo najteže. To je ženska odbojka, dešavaju se češće nego u muškoj, veliki preokreti.

Kako ste “izdržali” toliko čestitki i kako je to biti predsednik Odbojkaškog saveza Srbije posle uspeha?

– Posle takvih rezultata sam uvek, i kao trener nekada i sada kao predsednik Saveza, razmišljao da sve to treba opravdati, ponoviti i šta treba činiti bolje nego do sada. Ne bih da kvarim slavlje koje je zasluženo i koje treba da traje, neko će možda i s pravom reći da sam paranoičan, ali to je sistem koji dobija. To kada se sagleda urađeno i vidi gde još može da se poboljša. A da prijaju čestitke od svih ljudi, svakako.

Naša zemlja će, uz Rumuniju, Bugarsku i Grčku, biti domaćin narednog Evroskog prvenstva 20121. godine. Da li su već počele pripreme za odbranu dvostruke krune?

– Ne još, ali ne smemo da čekamo. Neko je pitao da li smo imali neke razgovore oko savetovanja sa Turcima… Nismo, nema potrebe, naše organizacione mogućnosti su dobro poznate. Još je prilikom potpisivanja ugovora sa Evropskom odbojkaškom konfederacijom, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić rekao da će to biti najbolje organizovano prvenstvo Evrope. U stalnim smo kontaktima sa evropskom kućom odbojke i zajedno sa njima ćemo raditi na svakom segmentu organizacije.

Gaja 2Posle malo “trzavica” koje su propratile mušku selekciju, počinje i njihova borba za što bolji plasman u Evropi. Šta mislite o njihovim mogućnostima?

– Nagovestili su u poslednjih par nedelja da su i motivaciono i energetski na dobrom putu. Muški šampionat Evrope biće zanimljiv, nadam se, kao i ženski. Zato smo i sa velikim ambicijama i iščekivanjima okrenuti tom događaju.

Znači, optimizam je i dalje na nivou, a da bi neko ko ima takvu konkurenciju bio u takvoj situaciji, mora zaista da mnogo vredi. A naša odbojka je najbolja na svetu, a Odbojkaški savez Srbije je najuspešniji i najbolji savez u našoj zemlji. A mogu još bolje.

 

 

Pozitivan odjek navijača

U vreme kada je najbolja muška selekcija, pod trenerskom palicom upravo Zorana Gajića, harala meridijanima, pa i ova Terzićeva generavcija koja traje li traje, nije bilo velike podrške sa tribina kada su gostujući tereni u pitanju. Od pre godinu dve, pojavili su se navijači odbojkaških selekcija Srbije koji prate naše selekcije na šampionatima po Evropi i tako staju rame uz rame sa drugim pristalicama svojih zemalja.

IMG_20190904_171504– Neće se naljutiti ako kažem da “i mi konja za trku imamo”. Videli smo da je to svetski trend, pa smo kao Savez malo investirali. Nije to mala stvar, a ni tako jednostavno. Sjajno se provode, pomažu našim selekcijama, to svi akteri na terenu ističu i njihov odlazak u Ankaru je imao krajnje pozitivan odjek. I oni imaju svakako deo zasluga za uspeh.