Više od igre

16. NOVEMBAR – DAN KADA JE SVE POČELO

Bio je 16. novembar 2006. godine, kada je najbolja ženska reprezentacija, tada Srbije i Crne Gore (ali sa svim igračicama iz Srbije u timu), osvojila bronzano odličje na Svetskom prvenstvu u Japanu. Bio je to prvi veliki uspeh srpske ženske odbojke, dan kada je, ako se tako može reći, sve počelo.

Da bi stigle do Japana, naše devojke su krenule sa skoro najniže pozicije na svetskoj rang listi. Jedna sjajna generacija, za koju se znalo da ima i talenat i kvalitet, prođla je tri kruga kvalifikacija pre nego što je obezbedila plasman na pomenutu planetarnu smotru. Otišle su u Zemlju izlazećeg sunca, kako sve vole da kažu „ne znajući ni svoje, a kamo li kvalitete protovnica“. Htele su samo da igraju najbolje što mogu, a onda su se zaigrale, počele da pobeđuju sve redom i na kraju stigle na pobedničko postolje.

Na startu su savladale tada aktuelnog svetskog prvaka, selekciju Italije, potom Kubu, Peru, Egipat i Tursku. Kao prve u grupi, bez poraza, ušle su u drugi krug takmičenja. Tamo su nastavile u istom ritmu, savladavši Koreju, pa Poljsku, a posle poraza u pet setova od domaćina, slavile su i protiv Kineskog Tajpeha. To im je omogućilo da se u polufinalu sastanu sa Brazilom koji je bio bolji posle četiri seta, da bi u meču za bronzu opet pobedile Italiju, još ubedlivije nego na startu, čime su osvojie bronzanu medalju. Bila je to prva velika medalja, medalja koja je najavila uspon naše odbojke, koja je „stigla“ godinu dana pre nego što je to bilo „projektovano“. Igra sa osmehom, kako su je mnogi zvali. Otišle su da vide gde su u odnosu na druge, a vratile se ovenčane slavom, neverovatnom podrškom svih u Srbiji, veličanstvenim dočekom.

Serbia and Montenegro team celebrate bronz medal

Ta bronza je bila najava velikih rezultata koji su vrlo brzo došli. Lavina koja traje i dan danas, a ostaće zapisano da su je „pokrenuli“ Jovana Brakočević, Ivana Đerisilo, Nataša Krsmanović, Aleksandra Ranković, Brižitka Molnar, Jovana Vesović, Maja Ognjenović, Vesna Čitaković, Maja Simanič, Jelena Nikolić, Anja Spasojević, Suzana Ćebić, Zoran Terzić, Nebojša Protić, Siniša Mladenović, dr. Zoran Stefanović i Aleksandar Cvetković.

O svemu tome, pričala je svojevremeno Vesna Čitaković u opširnom intervjuu koji se može pronaći na linku

https://odbojka-volleyball.com/vesna-citakovic-tokio-2006-medalja-suncevog-sjaja/