Aktuelnosti

ANA BJELICA PRVI POENTER SVETSKOG KUPA

Najubojitija igračica tek završenog Svetskog kupa je Ana Bjelica. Kapiten srpske selekcije na ovom takmičenju iza sebe je ostavila sve protivnice i sa 209 poena ponela epitet najefikasnije. Međutim, nagradu nije dobila iz jednostavnog razloga, jer domaćini nisu protokolom predvideli da dele pojedinačne nagrade, iako su “uredno” vodili statistiku. A ona je rekla da je Bjelica u 11 utakmica osvojila 209 poena, jedan više od Natalije Gončarove, a iza nje su ostale još Martinez, Žu, Slotjes, De la Kruz…

– Šta da radimo, takva su bila “pravila igre”, pa nisu deljena pojedinačna priznanja. Drago mi je što je statistika bar vidljiva i što će to ostati trajan “dokument”. Mislim da sam dobro igrala, a poznato je da nemam baš prilike da igram na velikim takmičenjima. To je bio samo jedan od razloga zbog kojih sam prihvatila da igram Svetski kup i nisam pogrešila. Hvala stručnom štabu na čelu sa trenerom Aleksandrom Vladisavljevim, a naravno i devojkama, jer bez svih njih i ja verovatno ne bih osvojila najviše poena.

ABKao u dva vikenda Lige nacija, Bjelica je bila i kapiten tima. Pravi vođa na terenu, ali i van njega. Da uputi koristan savet, da bodri mlađe devojke, da smiri situaciju.

– Meni je čast kad igram za nacionalnu selekciju i uvek dajem sve od sebe. Sa druge strane, u reprezentaciji sam tolike godine i bila sam ovde najiskusnija, pa je nekako red da budem ta koja će preuzimati odgovornost, ali i smirivati situaciju. Mislim da smo se pokazale kao pravi tim, da smo jedna drugu prihvatile onako kako treba. Zato je i izgledalo kao da igramo već godinama zajedno.

Ovo leto je bilo možda i najnapornije, ali i uspešno. Oba najbitnija cilja su ostvarena, a kroz druga dva, videlo se na koga u budućnosti može da se računa. A na Anu Bjelicu se ozbiljno računa već godinama

– Došla sam u Japan da uživam i, a i ovde stvarno volim da igram. Tako je i bilo, a za reprezentaciju ću uvek igrati svim srcem, tu nema dileme. Drago mi je i što su druge devojke igrale, neko manje neko više, a ne bih da pominjem okolnosti pod kojima smo se okupile, da smo dva dana posle osvojenog Evropskog prvenstva krenuli put Japana, a stigli dan i po pre početka. Ovo leto jeste bilo naporno, ali i uspešno. Ono što smo stavili kao ciljeve, ispunjeno je, sada svi demo u svoje klubove, pa onda dogodine opet na istom mestu, pred najvećim izazovom, Olimpjjskim igrama, opet u Japanu – zaključila je uz osmeh Ana Bjelica.

Pomene radi, pored naše reprezentativke, pojedinačna priznanja su zaslužile (a nisu ih dobile) još Žu Ting (najbolji napadač), Irina Koroleva (najbolji bloker), Paola Nižetić (najuspešniji sesver), Mija Sato (najbolji dizač), Hae Ran Kim (najbolji igrač u polju) i Kesli Robinson (najbolji primač servisa).