Neki novi klinci Škola

BLOK – AUT PRVIH 20 GODINA – Klub srećne dece i talenata

Nekada je velika stvar imati pravi osećaj u pravo vreme. Upravo se tako nešto desilo Slobodanu Trpkoviću pre tačno dve decenije, kada je posle devet godina rada kao trener u Crvenoj zvezdi, a 15 – godišnjem iskustvu u radu sa decom, i aktuelni selektor junirske reprezentacije naše zemlje, rešio da napravi – Blok – aut. U igri je to jedan od načina da se osvoji poen, a u njegovom slučaju je to bio pun pogodak. Kroz system koji je napravio, klub se finansirao “sam od sebe”. Bio je to prvi takav klub u Beogradu, verovatno i u Srbiji, koji je ustvari počeo kao škola odbojke, sa četiri grupe u funkciji. A onda je sve počelo da se množi “puta dva” pa opet “puta dva” i sve do današnjih više od 40 grupa, sa oko 800 članova koliko „figurira“ trenutno, u 14 škola glavnog grada, gde radi 15 trenera, bivših odbojkaša i odbojkašica, školovanih za trenerski posao. Kako vole da kažu, jedini čovek koji nije iz odbojke je i najstariji član – prof. dr. Dragan Popov, specijalista za fizičku pripremu, ali koji je bio kondicioni trener u mlađim odbojkaškim reprezentativnim selekcijama.

6Ono što, između ostalog karakteriše Blok – aut jesu programi rada, koje su podelili na četiri i to MINIVOLEJ, za decu do trećeg razreda, gde se rade osnovni elementi i vežbe, KLASIČNU ŠKOLU ODBOJKE, koju pohađaju dečaci i devojčice od četvrtog do osmog razreda, koja uče osnove taktike i tehnike, SREDNJOŠKOLSKI, gde rade devojke koje idu u srednju školu, ali je sve više i studentkinja, koje se usavršavaju i mogu da konkurišu i za seniorski ekipu, i PUT KA VRHUNSKOM SPORTU, koji je predviđen za one najambicioznije, koji se pripremaju za sve ono „lepo i teško“ što ih očekuje igrajući odbojku. Oni igraju u svim takmičarskim selekcijama, a kroz taj program prošli su i takvi igrači kao što su Marta Drpa, Dušanka Karić, Dubravka Đurić, Katarina Vukomanović, Jovana Bjelica, Katarina Gajević, Vuk Milutinović i još nekoliko njihovih nekadašnjih saigrača koji igraju u brojnim domaćim klubovima. U Blok – autu su i mnogi treneri „ispekli zanat“, a jedan od njih je Nenad Mihajlović, aktuelni šampion Srbije sa seniorskom i juniorskom selekcijom Vizure, u mnogim klubovima je bio i Aleksandar Petrović, a kako kažu, Marko Gršić je na putu da im parira. Treneri koji danas rade sa svim selekcijama, u klubu su od pet do 15 godina, a to su 2Tina, Andrija, Milan, Nikola, Marko, Nemanja, Marija, Peđa, Staša, Terza, Vlada, Bojana, Bobana i Boca, tako će ih svi najlakše prepoznati. Oni su „kičma“ kluba, oni svojim znanjem omogućavaju da broj članova ne opada, već se povećava.

Ponose se u Blok – autu najmlađom reprezentativkom, Bojanom Bogdanović, brojnim medaljama u raznim kategorijama u obe konkurencije, kako na nivou Beograda, tako i na nivou Srbije. Leti organizuju humanitarne turnire, hde skupljaju pomoć za one kojima je najpotrebnija, a odazivaju se i mnogi veliki igrači, pa je lane učestvovao Bojan Janić. Kampov4i koje sami organizuju prepričavaju se skoro do narednih, a s obzirom na godine postojanja, neki bivši igrači su postali danas i uspešni poslovni ljudi. Imaju svoju maskotu „Ljupčeta“, sekretarica Tanja im omogućava da rade bez problema, zalažu se da se uspostavi klima još boljeg razumevanja i saradnje među važnim faktorima beogradskog odbojkaškog sporta mnogo više se o njima može naći na društvenim mrežama ili klupskom sajtu.

Kad čovek vidi, čuje i pročita sve ovo, prva misao je mnogima – Eh, da su svi kao Blok – aut…