Intervjui

BRANKICA MIHAJLOVIĆ: JEDVA ČEKAM LIGU NACIJA

Najkomercijalnije svetsko odbojkaško takmičenje dobilo je novo ime – Liga nacija, ali su pristup, pripreme i što je najvažnije ambicije, ostale iste kada je naša ženska reprezentacija u pitanju. Još nekoliko dana do premijernog meča koji će naše devojke odigrati u Brazilu protiv selekcije Japana, a jedva da toliko vremena i trenira najveći deo onog tima koji se prošetao do titule šampiona Evrope.

Pomenuta Liga nacija traje dosta duže od Gran prija, pa posle dosta napornih sezona u kojima su miksovane reprezentativne sa klupskim obavezama, ipak treba biti i obazriv zbog velikog broja utakmica i naročito putovanja sa jednog na drugi kraj sveta. Na tako nešto se jedna od naših najboljih igračica, Brankica Mihajlović već navikla.

– Od kada sam u reprezentaciji, a to je od 2012. nije bilo lake sezone. Iz reprezentacije u klubove i obrnuto, sa malim pauzama. Ali izdržaćemo kao i sve do sada. Nekako sav taj umor nestaje kada smo svi na okupu u reprezentaciji, baš se slažemo, imamo sjajnu atmosferu, pa sve to podnosimo lakše. Ove godine Liga nacija počinje mnogo ranije nego Gran pri ranijih godina, ali ćemo zato imati konačno i pravi odmor posle prvog rela leta. Lično, jedva čekam da počne.

Logo LN1Pet vikenda se igra interkontinentalna faza, a onda najboljih šest selekcija ide u Nanđing na finalni turnir. Tamo će osvajač Lige nacija dobiti ček na – milion dolara.

– Lepa cifra, ali mi nikad ne gledamo mnogo unapred. Za početak razmišljamo u završnici, mada je možda i to daleko. Nego da mi igramo dobro od turnira do turnira, da ostvarimo dovoljan broj pobeda za finalne borbe. Znamo da se svaki dobar plasman boduje za rang listu FIVB, da se kasnije na osnovu toga mogu dobiti neke „olakšice“. Značajan je svaki meč.

Prvi vikend je u Brazilu, drugi u Makau, treći konačno pred našim navijačima u Kraljevu, potom sledi Holandija, pa Argentina. I pri samoj pomisli na kilometražu, zavrti se u glavi.

– Zato je sve i nepredvidivo, treba sve te vremenske zone što lakše prebroditi. Ne zna se ni kako će druge selekcije izgledati. Svima je prioritet Svetsko prvenstvo, ali do njega ima dosta.

Održaće se opet u Japanu, a tamo Brankicu Mihajlović i te kako dobro poznaju.

– Imala sam uspešnu sezonu, igrale smo finale plej – ofa, očekuje me još jedna. Japanci vole odbojku, vole srpsku selekciju i verujem da ćemo opet imati veliki broj navijača.

Da li je bilo dosta vremena za odmor?

– Dovoljno. I prijalo je. Več sam zaboravila da je postojao odmor. Svako je došao kad je mogao, treba da se „prisetimo“ igre sa Evropskog prvenstva. Verujem da nam neće biti potrebno puno vremena. Kada se vidi koliko je devojaka osvojilo trofeje širom sveta i koje smo rezultate postizale sa klubovima, jasno je sa kakvim timom raspolažemo. Zato ponavljam – jedva čekam da počne Liga nacija.

Brankica