Takmičenja

SPECIJALNA OLIMPIJADA U GRADU NA BEGEJU

Zrenjanin će ponovo biti svojevrsna prestonica odbojke na Starom kontinentu. Posle nedavnih kvalifikacija za evropska prvenstva u konkurenciji juniorki i juniora, u gradu na Begeju će se od 6. do 10. juna održati i Evropski inkluzivni turnir u odbojci. U organizaciji Specijalne olimpijade Srbije koja je posvećena sportu osoba sa intelektualnom ometenošću, jer je medicinski potvrđeno da upravo ova aktivnost najuspešnije doprinosi njihovom ravnopravnom uključivanju u svako društvo – što je i osnovni smisao inkluzije – manifestacija koja se priprema u Kristalnoj dvorani i sportskoj hali „Medison“ će okupiti više od 140 takmičara i trenera iz čak 11 zemalja, a očekuje se dolazak i oko 40 volontera. Neće izostati ni specijalni gosti…

– Uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport Vojvodine, Odbojkaškog saveza Srbije, Odbojkaškog saveza Vojvodine i lokalne samouprave grada domaćina, takmičenje u Zrenjaninu će predstavljati najveći međunarodni sportski događaj koji je za osobe sa intelektualnom ometenošću u našoj zemlji organizovan još od 2005. godine – kaže direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević.

SO1Evropski inkluzivni turnir u odbojci se, inače, organizuje povodom pola veka od nastanka Internacionalne Specijalne olimpijade, čiji je naša zemlja član od 2002, a za takmičenje u okviru Evroazijske zone su prijavljeni timovi Rusije, Poljske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Uzbekistana, Nemačke, Belorusije, Finske, Azerbejdžana i, naravno, Srbije. Svojevrsna reprezentacija naše zemlje će biti sačinjena od članova dva sportska kluba koji okupljaju osobe sa intelektualnom ometenošću: SK „Morava“ iz Čačka i SK „Hendi sport“ iz Zrenjanina.

Posle svečanog otvranja koje će 7. juna od 18 sati biti organizovano na platou ispred Gradske kuće u Zrenjninu – uz učešće brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, među kojima će biti i globalni ambasador Specijalne olimpijade, naš proslavljeni reprezentativac Vladimir Vanja Grbić, te atraktivan kulturno –zabavni program, planirano je takozvano divizioniranje ekipa, što se može smatrati nekom vrstom žreba. S obzirom na to da se radi o turniru u inkluzivnoj odbojci, timove će sačinjavati po pet sportista sa i bez intelektualne ometenosti, a utakmice će se igrati po standardnim odbojkaškim pravilima. Organizatori posebno zahvaljuju Odbojkaškom savezu Srbije koji je obazbedio sve preduslove za regularnost takmičenja: sudije, tehničku podršku i deo opreme.

SO2– Grad Zrenjanin je svesrdno podržao našu želju da sportistima sa intelektualnom ometenošću, koji nemaju telesni hendikep, pa nisu deo paraolimpijskog pokreta, pomognemo u socijalizaciji i afirmaciji njihovih rezultata, u čemu nam pomaže i Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) – zaključuje Aleksandar Stanojević, ponosan na činjenicu da su sportski rezultati doprineli činjenici da Specijalnu olimpijadu kao partnera prepoznao i Međunarodni olimpijski komitet.

 

Nebojša Bojić