Odbojka Odbojka na pesku

DEVETI VIP BIČ MASTERS – Šampioni bez poraza

Kada je sezona na pesku u pitanju, dveta po redu pod nazivom Vip bič masters, mogle bi da se daju dve konstatacije. Jedna bi bila da se iz godine u godinu sve menja, a druga, totalno kontradiktorna, da nema ništa novo. Kako je to moguće, najbolje bi mogli da objasne učesnici ili oni koji su pratili sve ili bar veći deo turnira.

Prvo odgovor zašto nem ništa novo… To se odnosi na one najbolje, na šampione Srbije za leto 2016, a novi prvaci su ustvari stari. Kod muškaraca su to bili i ostali Stefan Basta i Lazar Kolarić, dok je u konkurenciji devojaka titula opet pripala Mileni Matić i Mariji Milošević objektivno gledano, ova dva para su daleko iznad ostalih, najpre po kvalitetu, a onda i po iskustvu, koje im opet omogućavaju međunarodni turniri, od ove godine u Svetsle lige. Bili su dominantni, izuzetno, možda kao niko do sada od kada se igra odbojka na pesku. Jer, svaki meč koji su odigrali ovog leta na terenima u Srbiji, oni su pobedili. Pomenuti momci su učestvovali na osam, a devojke na šest, od devet turnira koliko se igralo od 24. juna, do 27. avgusta. Zbog toga turniri često nisu bili toliko zanimljivi, bar što se pobednika tiče, ali neizvesnost u nekim drugim mečevima svakako nije izostala.

sa-finala– Najavili smo da ćemo dati sve od sebe da odbranimo naziv najboljih, ali i podignemo svoj nivo igre. Mislim da smo uspeli i u jednom i u drugom. Rezultati govore, a i naša forma koja je, kako se šampionat bližio finalnom turniru, bila sve bolja. Mislim da je poslednji, na Adi bio pravi spektakl, u kome su svi uživali – rekao je mladi Lazar Kolarić pošto je na pomenutom turniru dobio pune ruke trofeja i poklona.

Stariji i iskusniji Stefan Basta je znao da u momentima kada to nije išlo kako su želeli, a takvih je bilo malo, podstakne svog saigrača da bude maksimalno koncentrisan, a ličnim primerom je pokazivao da je svake godine sve zreliji.

– I te kako su nam korislili turniri koje smo igrali po svetu. Odbojkaški svaez Srbije nam je omogućio da idemo i gledamo kako to rade najbolji. Mislim da smo na anjbolji način sve to iskoristili. Nismo želeli da propustimo priliku da igramo i u Srbiji, jer se tu ipak osećamo najbolje. Bilo je lepo družiti se sa svima i čestitke organizatorima – nadovezao se Stefan Basta.

Njih dvojica nisu igrali samo u Kraljevu (gde su pobedili Marko Galešev i Đorđe Klašnić), a na pesku u Čajetini, Velikom Gradištu, Baču, Zrenjaninu, Somboru, Šapcu, Novom Sadu i Beogradu igrali su pobednički ples i peli se uvek na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Devojke, stare – nove šampionke, propustile su prva tri turnira. Interesantno je da su tada na tronu uvek bile druge devojke. Uzdignutih ruku su u Kraljevu bile Nina Škarić i Aleksandra Aleksić, u Čajetini su se radolave Irena Drobnjak i Tijana Basić, dok je pesak u Velikom Gradištu najviše odgovarao Nataši Savović i Katarini Raičević. A onda se pojavile „tandem MM“ i dileme više nije bilo. Šest od šest.

– Zadovoljne smo i srećne svakako. Nije lako biti šampion iako je to možda bilo ubedljivo, jer je svake godine sve je više kvalitetnih protivnika. Igrale smo stvarno dobro i mislim zasluženo osvojile novu titulu – istakla je Milena Matić.

Zadovoljstvo uspešnom sezonom nije krila ni Marija Milošević koja je takođe istakla značaj međunarodnog iskustva.

– Učimo na turnirima „preko“, a onda to pokušavamo da primenimo najpre ovde, a onda i na drugim takmičenjima. Mislim da je naš napredak u odnosu na prošlu sezonu evidentan, jer da nije tako, možda i ne bi bile tu gde smo. Bila je ovo još jedna sjajna sezona u Srbiji, odlično smo se zabavljale, ali i postigle zapažene rezultate – dodala ja Miloševićeva.

okvir-vip-lozaSvi su turniri bili izuzetno posećeni, očigledno je da popularnost ovog sporta iz godine u godinu postaje sve veća. I gradovi domaćini su se u neku ruku „utrkivali“ ko će imati više prijavljenih parova, ko će bolje ugostiti naše najbolje igrače i igačice bič – voleja. I niko nije zakazao. Svi su oni „mesili“ jednu veliku tortu, na koju je šlag stavljen na Adi Ciganliji. Tribine terena kod „Okruglog kupatila“ bio je poslednjeg dana mali da primi sve one koju su želei da učestvuju u, zašto ne reći, spektaklu. Svi su želeli da se u takvoj atmosferi pokažu u najboljem svetlu i svi su uspeli. Polufinala, a naročito finala, bila su dostojna velikih evropskih turnira. Od svečane lože, čirliredsica, uređenih terena, ali najviše sjajnih mečeva.

Najpre su devojke odigrale dva neizvesna seta, a onda momci još tri. Dostojni finala finalnog turnira bili su Lara Vuković i Aleksandra Aleksić, odnosno Siniša Antonić i Marko Nikolić. Zagrljaji na kraju mečeva sa šampionima su zapravo dali pravu sliku za kraj, trešnju na šlag one pomenute torte. Trebalo je odneti sve te trofeje, trebalo je primiti sve te čestitke i poljupce. I trebalo se pomiriti sa činjenicom da je još jednoj sezoni odbojke na pesku došao kraj. Do narednog leta, do novih peščanih izazova, još brojnijih i kvalitetnijih.

 

 

 

Vanjina škola

Svaki turnir, već po običaju, prati i tradicionalna škola odbojke koju vodi proslavljeni reprezentativac Vladimir Grbić.

okvir-vanjina-skolaU svakom gradu je nailazio na veliki odziv mladih (u nekim je mogao da bude i veći), pa je tako ukupan broj klinaca i klinceza ovog leta bio oko 1900. Svako od njih dobio je kačket na poklon, kao i potpis Vladimra Grbića.

 

Stefanokvir-kralj-i-kraljica i Milena –kraljevski par

I među najboljima ima najbolji. Tako je uvek kada se biraju najuspešniji pojedinci u svakoj konkurenciji.

Laskavo priznanje „Kralj peska“ poneo je Stefan Basta, dok je „Kraljica peska“ bila Milena Matić. I nije im prvi put da se nađu na tom tronu, a nagrade su dobili od reprezentativca, osvajača zlatne medalje u Svetskoj ligi, Nevena Majstorovića.

 

Konačan plasman

Šampioni Srbije za 2016. godinu, Stefan Basta i Lazar Kolarić, osvojili su ukupno 560 bodova. Iza njih su se plasirali Marko Nikolić i Siniša Antonić sa 424, dok su Damir Pušonjić i Srđan Medan skupili 296.

Kod devojaka, prvakinje Milena Matić i Marija Milošević su do trona szigle sa tačno 400 poena, Aleksandra Frajtović i Tijana Kostić su imale 360, dok je par Milica Beljanski – Anđela Josić do trećeg mesta stigao sa 272.

 

Zajednički trening diže kvalitet

Ono što su naučili na terenima širom sveta, gde su bili ovog proleća i leta i gde su učili od vrhunskih igrača i igračica, sa kojima su i sparingovali, naši reprezentativni parovi su prenosili na saigrače.

Naime, odavno je poznato da veliki broj parova u Srbiji trenira i priprema se zajedno, tako da u svo „program“ ubace i novitete koje su oni koji su imali priliku da idu „napolje“, videli i pokazali.

 

VIP loža u pravom smislu

Finalne mečeve su iz VIP lože stadiona na Adi Ciganliji posmatrali značajni ljudi naše kuće odbojke, kao i veliki broj njihovih poslovnih saradnika. Domaćin je bio Dejan Turk, generalni direktor kompanijeVip mobil, a na čelu Odbojkaškog saveza Srbije bio je predsednik Nenad Golijanin, kao i generalni sekretar Slobodan Milošević, potpredsednik Vladimir Grbić i direktor marketinga Zoran Avramović. Uz njih i Kevin Vin, finansijski direktor kompanije Huawei.

Svi oni su i delili nagrade naboljima.