Aktuelnosti

…DOBRODOŠAO GVIDETI

27. 12. 2022.

Odmah pošto je sa Danieleom Santarelijem raskinut ugovor, Odbojkaški savez Srbije je obelodanio ime novog selektora svetskih šampionki. To je poznati, takođe italijanski, stučnjak Đovani Gvideti. Sa njim je potpisan ugovor do posle Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Ispostavilo se da je, šahovskim rečnikom, napravljena rokada, s obzirom da je Gvideti nedavno dobio otkaz upravo u Turskoj, gde ga je zamenio Santareli.

U Svojoj bogatoj trenerskoj karijeri, novi selektor Srbije, ranije je stajao pored klupa najpre selekcije Bugarske tri godine, potom Nemačke čak devet, dve sezone Holandije i na kraju Turske pet sezona. Već u prvom kontaktu izjavio je da mu je čast što će preuzeti selekciju zvaničnog dvostrukog svetskog šampiona, koja u svojim redovima ima mnogo sjajnih igračica. Takođe je naglasio da zna da dolazi u zemlju koja i te kako razume odbojku, koj ima konstantno dobre rezultate, svestan šta se od njega očekuje.

Prva obaveza Đovanija Gvidetija u 2023. godini je Liga Nacija, potom slede Evropski šampionat i kvalifikacije za Olimpijske igre. Kao neko ko je u klubu gde dugo godina radi, Vakifbanci, imao nekoliko srpskih odbojkašica, a sve ih jako dobro poznaje jer je toliko puta igrao sa Turskom protiv njih, nema sumnje da će se vrlo lako ukolopiti u sistem i da će zajedno jurišati na nova odličja na velikoj međunarodnoj sceni.