Aktuelnosti

DUŠAN PETKOVIĆ ISPISAO ISTORIJU: KAD SVI STOJE TEBI U ČAST

Jedan monolog iz filma “Montevideo Bog te video”, glasi ovako:

– Na Čuburu su dolazile mnoge važne glave. Ali važnija noga nikada nije kročila na čubursku kaldrmu do tog dana. U novim italijanskim cipelama. Moša.

Parafraza koja se ovih dana možda može čuti u italijankoj, ali i svetskoj odbojkaškoj javnosti, mogla bi da ima sledeći sardžaj:

– U najjačoj italijanskoj ligi su igrali mnogi veliki igrači, često i oni koji su u tom momentu bili najbolji na planeti. Ali Dušan Petković je u jednoj sezoni osvojio najviše poena od kada se oni broje. A broje se dugo.

Proteklog vikenda, u momentu kada je osvojio 21. poen u utakmici Sore protiv Kasteljane Grote, meč je prekinut na par minuta. Svi su ustali i aplaudirali Dušanu Petkoviću, reprezentativcu Srbije. Postao je novi rekorder po broju osvojenih poena u istoriji italijanske lige, dugo jedne od najjačih na planeti.

– Stvarno je bilo neverovatno, na neki način nestvarno. Kad se okreneš oko sebe i vidiš da svi stoje tebi u čast, aplaudiraju, skandiraju tvoje ime. Publika, moji saigrači, sudije, protivnici… Baš sam bio srećan i ponosan na sebe. Kasnije sam osvojio još jedan poen, ukupno 590. u sezoni, a i meč je brzo završen. Na video bimu moja slika, novi rekord…

Kakve su sve “zveri” igrale na Apeninskom poluostrvu i igraju i dan danas… Retko ko od onih najboljih na svetu uspeo je da odoli ponudi da dođe u Italiju, pored brojnih domaćih zvezda Pre desetak i više godina Kubanac Denis Anhel Diaz, osvojio je 588 poena i do pre nekoliko dana bio “broj 1”.

– Nisam o tome razmišljao do dva kola pre kraja. Tada je neko video taj podatak i svi su bili za to da pokušam da ga prestignem. Naravno, nikome nije palo na pamet da to bude po svaku cenu i da se nešto menja način igre. Taman posla.

Interesantne i po malo smešne stvari dešavale su se na poslednjoj utakmici. Malo je falilo da dizač ekipe Sore “nastrada”.

IMG_20190325_205433– Svi smo se smejali posla utakmice, ali ni on nije znao da objasni zašto mi je u prva dva seta digao nikad manje, samo 17 lopti. Svi su znali da se juri rekord, pa su ga prozivali sa tribina, sa klupe, zviždali mu… Meni je sve to u neku ruku bilo i smešno, čak sam ga i bodrio da ne sluša ostale. Možda je hteo da zavara protivnika, ne znam. Ipak, kasnije, forsirao me je kao i uvek, pa smo uspeli. Ovo je uspeh celog tima, a moje ime će, eto, biti upisano u istoriju italijanske lige.

Treba samo podsetiti da je Dušan Petković i prošle godine bio najbolji poenter (508) i najbolji napadač istog šampionata, za šta je dobio dve “zlatne lopte”.Za ovu sezonu će dobiti još dve, a možda i treću za istorijski “detalj”.

– Svakako da tako nešto imponuje. Prošle sezone je, mogu tako da kažem, moja uloga bila u neku ruku drugačija. Bio sam debitant u najjačoj ligi na svetu, želeo da se dokažem i mislim uspeo u tome. Ove godine sam bio najstariji u timu, postao sam i kapiten i imao neke druge “terete”. Stvarno sam se borio sa tim mladim momcima i mislim da sam nagrađen na pravi način za sve to. Opstali smo u ligi iako smo imali daleko najmanji budžet i ekipu bez ijedne zvezde.

Imali su jednu, Dušana Petkovića, hteo on to da prizna ili ne. Ljudski kvaliteti su prosto naterali čelnike Sore da letos nikom ne dozvole da pregovara sa njihovom zvezdom tima. Bili su prezadovoljni i automatski su produžili saradnju. Ona je sada istekla.

IMG_20190325_205350– Mislim da je to bilo to što se Sore tiče. Dve sjajne godine gde smo odradili veliki posao. I ovaj posldnji meč i način na koji je završen, sve se nekako poklopilo. Ne vidim sebe više tamo, imam ambicije koje su mnogo veće, izazove za koje mislim da sam sazreo.

Sada sledi odmor.

– Uželeo sam se porodice, prijatelja, devojke. Dolazim u Srbiju, da se malo odmorim, jer će i leto biti naporno.

Kada je plavi dres u pitanju tu Petković baš “nema sreće”, jer u konkurenciji Aleksandra Atanasijevića i Dražena Luburića, ima malo prostora da igra.

– Dobro je da imamo toliko kvalitetnih igrača. Moje se zna, kad god treba da sam tu, da treniram. Ovog leta ima tri takmičenja, verujem da će biti prilike za sve.

Tako priča momak o kome opet priča sportska Italija. Kao igraču koji je osvojio najviše poena u najjačoj ligi, od kada se oni broje. A izgleda tek planira da pokaže sve što zna.

 

 

 

Srpski bombarderi

durante «Sir Safety Conad Perugia - BioSì Indexa Sora» 6ª giornata di ritorno Campionato italiano di Pallavolo Maschile Serie A1 SuperLega UnipolSai presso PalaEvangelisti Perugia 21 gen 2018 - Foto: Michele Benda

Nije Dušan Petković jedini srpski reprezentativac koji je dobio laskavo priznanje kao najbolji poenter po mnogima najjače lige na svetu.

Pre njega je to pošlo za rukom Ivanu Miljkoviću, potom Saši Staroviću, a pre Petkovića, u prošloj i ovoj sezoni, najubojitiji je bio Aleksandar Atanasijević.

Ono što im je zajedničko jeste pozicija korektora.