Aktuelnosti

EP JUNIORKI – OD SREBRA SRPKINJE

Prvo veliko takmičenje posle višemesečne pauze izazvane virusom Covid 19, donelo je srebro za srpsku odbojku. Juniorke su se na Evropskom šampionatu igranom u Zenici, okitile sjajnim odličjem, koje je uz malo sreće moglo da bude i ono najsjajnije – zlatno. Taj – brek finala sa Turskom je odlučio da tim Milana Gršića ne bude na pobedničkom postolju, već prvom stepeniku ispod njega (17:25, 25:16, 25:23, 16:25, 8:15).

Nešto se “dogodilo” malo pre polovine četvrtog sata, do kada je sve išlo ka tome da će srpski tim biti taj koji će se najviše radovati na kraju. Ipak, pad u njihovoj igri su turrske reprezentativke iskoristile da na ubedljiv način izjednače, ali što je još gore, u istom ritmu produže i peti set. Srpske juniorke nisu mogle da se vrate u finale, tačnije na put kojim su išle nekih sat vremena ranije, pa su morale sa suzama u očima da pruže ruku najboljoj selekciji Starog kontinenta. Malo potom, na njihovim licima su se našli osmesi, koji su bili sjajni u namanju ruku kao srebrne medalje koje su primile.

Do njih su stigle tako što su u grupi savladale Slovačku, izgubile od Belorusije, a potom posle trijumfa nad Bosnom i Hercegovinom, i Poljskom, došle do polufinala u kome su savladale Francusku. U finalu se isprečila Turska, ali priliku za revanč imaće plave juniorke već na Svetskom prvenstvu naredne godine, jer su to pravo stekle osvajanjem drugog mesta u Evropi. U svakom slučaju o ovim devojkama bi trebalo da se čuje i u budućnosti, a neke od njih bi mogle da stignu i do seniorske reprezentacije.

Statistika Srbija Turska

Dve plave u “drim timu”

Žiri sastavljen od selektora reprezentacija učesnica, izabrao je najbolju postavu šampionata Evrope za juniorke, u kojoj su se našle dve srpske reprezentativke, Vanja Savić i Hena Kurtagić.

Pored njih dve u idealnom timu bile su još Darija Savčuk (Belorusija), Guev Diuf (Francuska), Ksenija Lebedkina (Belorusija), Lina Šengun (Turska), Gilče Godtekin (Turska).

NAjbolja igračica Evropskog prvenstva je Ozaj Kurt iz Turske.

Beloruskinjama bronza

U meču za treće mesto, Belorusija je u četiri seta bila bolja od Francuske i osvojila brozana odličja, a plasman ostalih selekcija je sledeći, Poljska, Bugarska, Hrvatska, Slovačka i Bosna i Hercegovina.