Aktuelnosti

EP – „PACKA“ PA POLUFINALE

Da bi se plasirale u polufinale Evropskog šampionata, odbojkašice Srbije morale su da dobiju „packu“ od Francuske kako bi se probudile. Jer izgleda da je jedino to moglo da se dogodi da bi shvatile ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze, a opet shodno kvalitetu koji poseduju. Ono što je najbitnije, i u šta niko ni jednog momenta nije sumnjao, jeste da su se ovom pobedom plasirale u polufinale Prvenstva Starog kontinenta i da će sa Turskom, po mnogima u finalu pre finala, odlučivati o tome ko će igrati za zlato.

Aktuelne dvostrule šampionke Evrope su meč počele onako kako su igrale u većem delu onoj prethodnog, protiv Mađarske. Znale su da su kvalitetnije od Francuskinja, ali kao da su zaboravile da su one podigle nivo igre u odnosu na prvi meč, koji su isti rivali odigrali u drugom kolu grupne faze. Opuštenija igra ih je, uprkos upozorenja selektora Zorana Terzića, da moraju da menjaju pristup, koštala gubitka seta. To kao da je bio znak da je đavo odneo šalu, jer su odbojkašice iz zemlje narednog organizatora Olimpijskih igara, igrale stvarno dobro, možda iznenadivši i same sebe. Koje su „informacije“ dobili od stručnog štaba, nije poznato, ali jeste da su zaigrale dosta bolje. Iz minuta u minut „radna temperatura“ je bila sve veća, baš kao i razlika, najpre u igri, a ona je uslovila i onu rezultatsku. „Nacrtane“ lopte Maje Ognjenović konačno su dobile pravu realizaciju, opet najviše u vidu Tijane Bošković i Milene Rašić, odbrana je bila sve bolja zahvaljujući Silviji Popović, sigurnija, a onda kada su sve konce držale devojke iz Srbije, polako su počele da jenjavaju i ambicije Francuskinja. Njima je za utehu ostalo to da su bile ravnopravan (čak i više od toga) protivnik velikoj selekciji kakva je Srbija, kojoj su opet na kraju poželele da do kraja igraju na najvišem nivou, kako bi mogle da se pohvale da su izgubile od šampiona Evrope.

A da bi doše dotle, plave dame očekuje najpre repriza finala iz Ankare 2019. duel sa Turskom (petak 17 časova). U drugom polufinalu, tri sata kasnije, snage će odmeriti Italija i Holandija. Naravno, poraženi u borbu za bronzu, pobednici za titulu najbolje selekcije Starog kontinenta.

Statistika Srbija Francuska

 

ČETVRTFINALE

Holandija – Švedska 3:0

Turska – Poljska 3:0

Italija – Rusija 3:0

Srbija – Francuska 3:1

 

POLUFINALE petak

Srbija – Turska (17)

Italija – Holandija (20)