Aktuelnosti

EP ŽENE – PRVI KORAK BEZ GREŠKE

Ako su naše najbolje odbojkašice priželjkivale kako da izgleda pobeda na startu Evropskog prvenstva, onda je to verovatno na način na koji su je i ostvarili. Češka je opet, kao nedavno na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, „isprašene“ sa „nulom“. Prvi meč na velikom takmičenju ume da bude težak, nisu isključena iznenađenja, ali toga u slučaju sa plavim damama nije bilo, pa je posle startna tri boda sigurno poraslo i samopouzdanje pred duel sa Holandijom (subota 18 časova) .

Bilo je neizvesnosti u rezultatu, čak su i protivnice bile te koje su imale (nekad i ne malu) prednost, ali bojazni za konačan ishod nije bilo ni jednog momenta. Zato su i imale dosta razloga za zadovoljstvo kada se meč završio.

-Odigrale smo dobru utakmicu, pobedile zasluženo i ubedljivo, pokazale kvalitetnu igru, ali mislim da imamo još rezerve. Češka jeste igrala dobro, ali mislim da smo u nekim trenucima, kada je to bilo najpotrebnije odigrale skoro bez greške – ocenila je Tijana Bošković.

Bilo je perioda kada su Stefana Veljković, Jovana Stevanović, Tijena Malešević, Tijana Bošković, Brankica Mihajlović, Bojana Živković i Jelena Blagojević delovale malo opuštenije. U prvom setu je dugo bio „egal“, ali kada su naše devojke dodale gas, sve je izgledalo drugačije. A onda su posle više nego ubedljive i raznovrsne igre za koju mnogobrojna pulika nije štedela dlanove i grla, kada su duplirale prednost, dopustile sebi da malo predahnu. Izgledalo je kao da su dale Češkoj pet poena „fore“, da bi sebe iskušale. I ako su to htele, uspelo im je.

-Nismo imali problema osim tog perioda u trećem setu. Rekao sam devojkama da probaju u strartu trećeg seta da „prelome“ kako kasnije ne bi morali da jurimo. Nije bilo tako, ali smo završnicu odigrali jako dobro. Međutim, moramo da znamo da to u duelima sa nekim kvalitetnijim selekcijama neće proći. Moramo da dižemo nivo igre iz utakmice u utakmicu kako bi onda kad bude najpotrebnije i mi bili pravi – rekao je selektor Zoran Terzić.

Statistika kaže da su srpske reprezentativke bile daleko bolje u elementu napada, da im je prijem servisa bio preciniji i kvalitetniji, baš kao i napad, a jedino gde su malo zatajile jeste blok, samo pet u tri seta. I naravno, drastično moraju da smnje broj grešaka. Upravo zbog njih, a bilo ih je 12 u trećem setu, Čehinje su dugo vodile, a imale su prijem servisa mizernih 12 odsto, a idealnog pet !?!?!?

-Srećne smo zbog pobede i što smo posle dužeg vremena pokazale dobru igru, koje nije bilo baš nešto u onim pripremnim utakmicama. Odbrana, blok i prijem servisa su bili na visokom nivou, pa smo trijumfalno počeli Evropsko prvenstvo, što nam je bitno zbog pobedničkog mentaliteta, atmosfere, ali protiv Holandije moramo da igramo još bolje, jače, borbenije… Ako tako bude, mislim da neće biti problema – prokomentarisala je Jelena Blagojević.

Duel sa Holandijom, po mnogim najavama biće možda odlučujući za prvo mesto u grupi. Drugi rival naše selekcije na EP, brani srebro od pre dve godine.

-Ili bi bili vrlo blizu. Taj meč nije presudan, ne moramo da ga odigramo pod „stresom“, ali očekujem da pružimobolju partiju nego u susreteu sa Češkom, sa još više motiva, htabrosti i – da pobedimo naravno – osvrnuo se selektor Terzić na duel drugog kola.

Statistika Srbija Ceska