Aktuelnosti Gran pri

F6 – GRAN PRI 2017.  OPET PRVI, PO OBIČAJU

Navike, i to one dobre, ne treba menjati. Time su se najverovatnije vodile najbolje srpske odbojkašice pa su i ovog puta, u grupi na finalnom turniru, opet bile najbolje. To znali da su u drugom meču J grupe savladali Italiju u utakmici koja je bila bitna samo za prestiž i bolju poziciju pred dve najvažnije utakmice na Gran priju 2017. gde su dominirale i na prethodna tri turnira.

Shodno tome da se dan ranije znalo da će oba tima među četiri, treneri su mogli malo ili malo više, da odmore neke pojedince, pa su tako ponajbolje u oba tima, Brankica Mihajlović i Pola Egonu presedele sva četiri seta, s tim što je Zoran Terzić svim ostalim igračicama dao šansu. Malo je nedostajalo da se ponovi priča iz prvog susreta u Nanđingu. Odličnim servisom i blokom, pre svega, srpska selekcija je u prva dva seta igrala – kao sat. Italijanke nisu mogle najbolje da se snađu, to je trajalo i trajalo, a onda umesto da dotuku rivala, naše devojke su stale. Prepustile su inicijativu, ali čini se i želju na drugu stranu, pa je bilo izuzetno teško vratiti se. Na kraju su ipak uspele, posle preokreta u završnici četvrtog seta kada su 18:22 najpre pretvorile u 24:22, propustile dve set lopte, ostale mirne i na par očiglednih sudijskih grešaka, pa je kasnije usledio jedan od mnogih blokova Jovane Stevanović kojim je meč okončan.

-Kada se pobedi Italija, koja Gran pri igra dobro, moramo da budemo zadovoljni, sa jedne strane. Ali opet je bilo prisutno to da jedan period odigramo odlično, onda usledi pad u igri, pa opet zaigramo bolje i tako redom. Moguće da je u ovom meču to bilo uslovljeno što smo i na početku, a i tokom utakmice, pravili dosta izmena i praktično sve igračice pustili da osete teren pred polufinale. Verujem da ćemo taj, naredni meč, odigrati onako kao najbolje znamo – rekao je posle meča Zoran Terzić.

Jedno od iznenađenja u startnoj postavi bila je Bojana Milenković, koja je igrala „bez pardona“ prema daleko iskusnijim igračicama iz italijanske selekcije. Pored odličnog napada, serijom servisa pred kraj četvrtog seta je usmerila tim ka pobedi.

-Bitna utakmica za nas, ali ne zbog plasmana, nego da bi dokazale sebi da možemo da pobedimo svakoga. U trećem setu nam je popustila koncentracija, ali smo prevazišli krizu i vratili se u meč u pravom momentu. Opet smo prve u grupi, očekuje nas polufinale, igraćemo još bolje nego do sada sigurna sam.

Oba srpska libera su igrala dobro, blokeri radili posao u odbrani kao i napadu, a usput su „podelili“ vreme na terenu, dva korektora su remetila sve koncepcije u redovima Italijanki, a primači servisa uz dizače, davali sigurnost. Kada se „podvuče crta“, protivnik je još odlično prošao.

Statistika P2