Aktuelnosti Gran pri

F6 – GRAN PRI 2017. VELIKI KORAK KA POLUFINALU

Bio je u pravu selektor Terzić kada je najavljivao neizvestan i težak meč. Ma koliko su svi želeli lakšu pobedu na startu finalnog turnira Gran prija, a posle dva seta je sve išlo ka tome, teškom mukom je upisan prvi trijumf, koji iako je ostvaren posle taj – breka, ima veličinu kuće.

Dva i po seta je naša selekcija bila ta koja je diktirala ritam igre, imala sve konce u svojim rukama, sigurnost u napadu, pre svih tandema Mihajlović – Bošković, kojima je Ana Antonijević “servirala” odlične lopte, dobru, a onda sve bolju kontrolu u odbrani, gde je prednjačila Jelena Blagojević. Pretilo je da Amerika bude razbijena na najsitnije činioce. Bile su u i te kako podređenom položaju. I možda bi se neka druga reprezentacija predala da je na semaforu videla da gui 2:0 i 15:9, ali ne i tim Karča Kiraljija. Sa nekoliko izmena, ali i par grešaka našeg tima, na skoro neobjašnjiv način su se vratili u igru.

-Naš cilj je bio da ih servisom udaljimo od mreže i omenogućimo da igraju brzo. U većem delu prva dva seta smo to i uspevali, ali u trećem setu smo pale, imali problema u prijemu servisa i nismo uspevali da organizujemo pravi napad – objašnjava Milena Rašić pomenutu situaciju.

Od tog momenta, tih 15:9, kao da je neko ugasio svetlo. Greške su pravljene u serijama i umesto da se maksimalnim rezultatom počne turnir, usledilo je neešto neošekivano. Amerikanke osokoljene preokretom, dominirale su i u nastavku i sve se više nazirao peti set. Ni izmene Zorana Terzića nisu mnogo promenile u igri koja je iz minuta u monut bila u sve većoj silaznoj putanji.

-Srećna sam što smo na kraju ipak uspele da prebrodimo sve muke i pobedimo utakmicu koja je generalno bila sa dosta oscilacija. One su bile uporne, a mi nestropljive, pa smo im poklonile dosta direktnih poena, na neki način ih vratili u utakmicu. Imamo dan pauze, koji će nam svakako dobro doći, da se odmorimo i pripremimo za Italiju – smatra Tijana Malešević.

Iako su u četvrtom periodu naše devojke bile u nezavidnoj situaciji, kao da su odmeravale na koji način da se suprotstave Amerikankama u taj – breku. Tražile su Brankica Mihajlović, Tijana Bošković, Jovana Stevanović, Milena Rašić i ostale devojke rešenje, da bi sve uspešno okončale na prilično ubedljiv način pošto se već posle promene strana u taj breku nazirao pobednik.

-Vrlo je bitno da smo pobedili ovako tešku utakmicu. Znali smo koliko je Amerika kvalitetna, ali smo ušle u meč motivisano i to je dalo rezultat. One kao da su čekale svoju šansu, igrale su konstantno, iskoristile naš pad koncentracije, ali smo na kraju ipak smogle snage za izuzetno vrednu pobedu – rekla je Jovana Stevanović.

Dan pauze će svakako dobro doći, sledeča utakmica se igra u petak, protiv Italije, a dan ranije, posle njihovog duela sa Amerikom, može biti mnogo toga poznato.

-Taj meč će svakako biti drugačiji, po pitanju taktike blokiranja i odbrane nešto lakši za nas, ali sigutrno da nas očekuje još jedan težak meč jer su Italijanke ovde došle sa najjačim sastavom. Što se prvog meča tiče, dešavaju se to da kada počnemo da gubimo poene u nizu, cela igra se raspada. Bilo je primetno da gubimo poene zbog prijema servisa, ali nije to bio razlog, jer sve vezano za taktiku bloka i odbrane devojke kao da su u tim momentima zaboravile. sa druge strane, uvek je teško igrati prvu utakmicu, naročito sa Amerikom, koja igra svoj sistem bez obzira u kom su sastavu. Čak mislim da su igrali i brže nego pre. Ali, sa druge strane pokazali smo da kada vodimo, kada smo mirni i staloženi, nemamo problem da postavimo odbranu i realizujemo kontre – reči su selektora Zorana Terzića.

U vreme utakmice Italija – SAD, srpski tim će imati trening, na kome će se pored taktike najverovatnije malo poraditi i na situacijama uočenim na premijeri, u kojoj je ostvareno očekivano – pobeda.

Statistika P2

 

Sreda

09,00 Srbija – SAD (J grupa) 3:2

13,30 Kina – Brazil (K grupa) 3:0

Četvrtak

09,00 Italija – SAD (J grupa)

13,30 Brazil – Holandija (K grupa)

Petak

09,00 Srbija – Italija (J grupa)

13,30 Holandija – Kina (K grupa)

Subota

09,00 polufinale J1 – K2

14,00 polufinale K1 – J2

Nedelja

09,00 Meč za treće mesto

14,00 Finale