Aktuelnosti Srbija

FINALE KUPA NA UBU – SPEKTAKL U ZEMLJI ŠAMPIONA

Zemlja svetskih i evropskih šampiona zaslužuje spekltakularno finale Kupa. Upravo će se to, nema sumnje, desiti na Ubu koji će (nedelja 1. mart) biti domaćin ekipama koje su u ovom takmičenju pokazali najviše ove sezone. Najpre će od 16,30 časova na teren dvorane u ovom gradu, koja je specijalno za ovu priliku “umivena” i izgleda baš “svetski”, odbojkaši Vojvodine i Partizana, a dva i po sata kasnije će svoje znanje pokazati domaće odbojkašice i Jedinstvo iz Stare Pazove.

Aktuelni šampion i najbolji odbojkaški kolektiv u Srbiji ikada, Vojvodina, već pet godina nije imala pehar pobednika Kupa u svojim vitrinama. Zato su i čvrsto rešeni da se sa Uba u Novi Sad vrate “teži” upravo za veliki pehar.

– Imali smo ove sezone veliki broj utakmica i putovanja koji su nam sa jedne strane koristili, ali sa druge strane smo se prilično i umorili. Kup Srbije, koji nam izmiče već godinama, svakako da je određen kao jedan veliki cilj za ovu sezonu. Favorita određuje javnost, kao i mediji, a mislim da treba reći da ovaj meč odlučuje mirnoća, kao i veća motivisanost. Verujem u svoj tim, nedam se da ćemo osvojiti trofej, ali smo takođe svesni da za protivnika imamo rasoložen i poletan tim Partizana, koji se svakako neće predati, već probati da iskoristi svoje šanse. Siguran sam da će to biti lep meč iz kog ćemo mi izaći kao pobednici – rekao je Siniša Gavrančić, trener Novosađana.

Kada su crno – beli u pitanju, oni ove sezone igraju izuzetno kvalitetno. Trener Bojan Janić je napravio jako dobar sklop sačinjen mahom od iskusnih igrača “protkan” sa par mladih momaka, a sve to izgleda jako dobro na terenu.

– Ponosan sam na svoj tim i činjenicu gde smo bili pre dve godine, a gde smo sada. Utakmice sa Vojvodinom ove godine smo već zaboravili, odnosno probaćemo ono što je bilo dobro da ponovimo. Siguran sam da će to biti istinski sportski praznik koji zemlja obojke zaslužuje, a mislim da nema ništa lepše nego biti učesnik svega toga. Igramo protiv aktuelnog šampiona, lidera na tabeli, imamo motiv, pa verujem da će moj tim pokazati najviše u takvoj situaciji.

Da bi došle do finala, odbojkašice su imale trnovit put. Na kraju se ispostavilo da su Ub i Jedinstvo zasluženo izborili plasman da se u poslednjem meču bore za veliki pehar. Inače, ovaj grad je 2015. bio organizator finalnog turnira za odbojkašice, ali u njemu nije učestvovao. Danas, iako su već napravile istorijski upeh, ne žele da stanu na korak od ostvarenja snova.

– Radili smo dobro i naporno, pa shodno tome mislim da smo zasluženo u finalu. To je prvi put, ujedno i velika čast za nas, ali i obaveza da opravdamo dosadašnji rad i očekivanja. Nadam se da će sve proći kako treba, imamo dobar tim, imaćemo verujem i pomoć publike, pa se nadam da će to biti pravi spektakl – mišljenje je Ana Marije Mitrović, kapitena Uba.

Tim Jedinstva predvodi reprezentativka Emilija Žakić. Ona je neko ko, po mnogim mišljenjima, može svojim znanjem i iskustvom, da donese prevagu na stranu svog tima, ali za to je neophodno da ceo tim igra dobro. Ekipa iz Stare Pazove zna kako se osvaja Kup, ima sjajno iskustvo od pre tri godine, ali su takođe svesni da će put do novog trofeja biti jako trnovit.

– Osvojili smo pehar 2017. pred našim navijačima. Sada je Ub u sličnoj situaciji što se publike i podrške tiče, ali mi ćemo učiniti sve da budemo ti koji će podići trofej. Prednost domaćeg terena jeste na njihovoj strani, ali i pritisak. Što se nas tiče, najpre verujem da ćemo igrati kvalitetno, što očekujem i od protivnika, pa – neka bolji pobedi. Naravno, volela bih da to budemo mi – iskrena je kapiten Jedinstva.

Svi putevi vode na Ub, ali će samo oni najsrećniji imati priliku da uživo isprate ove duele. Karata odavno nema, spektakl koji je u najavi, već u nedelju uveče dobiće i zvaničnu potvrdu da je to i bio, da je u zemlji odbojke još jednom pobedila – odbojka, a da su oni malo bolji osvojili trofeje. I niko neće imati šta da zameri, kao i uvek.