Aktuelnosti Gran pri

GP 2017. BEZ ODBRANE U PORAZ

Šta bi se desilo da je naša najbolja ženska selekcija rezultat od 23:19 pretvorola u dobijeni, prvi, set protiv Brazila, ostaće tajna zauvek. Tek, prilikom tog rezultata kao da je neko ugasio svetlo na strani na kojoj je bio srpski tim i upalio ga je tek pred kraj drugog dela igre. U tom „međuprostoru“ u većem delu meča igrao je jedan tim, na žalost tim Brazila, koji je vratio „milo za drago“ i maksimalnim rezultatom naneo prvi poraz plavim damama  u Gran priju..

Od pomenutog vođstva, odjednom kao da se pojavila velika doza straha, koncentracija je nestala, a protivnik je to znao da kazni. Nisu urodile plodom ni tri Terzićeve izmene, pa je prvi set otišao u nepovrat. Nastavak je doneo verovatno kod mnogih devojaka, kako kod onih koje su ostale iz prethodnog, tako i onih koje su tada počele u startnoj postavi, „sećanja“ na završnicu prethodnog perioda. Do tada nezaustavljiva Brankica Mihajlović kao da je posustala, a Brazilke su silno motivisane zbog poraza u Ankari, nastavile sa dobrom igrom, pre svega u bloku, ali sa mnogo boljom odbranom iz minuta u minut su povećavale vođstvo.  Kada je ono bilo i preveliko, kao da su se naše devojke malo prenule, a mlada Bojana Milenković je svojim ulaskom doprinela tome. Sa nekoliko blokova i dobrih napada izgubljen set je izgledao podnošljivije. Prilike za kojima će žaliti, naše odbojkašice su imale i u trećem, ispostavilo se poslednjem setu. Par poena prednosti u drugoj polovini tog dela igre, lako su prokockale, pa su im Brazilke nanele prvi poraz ove sezone, poraz koji ništa ne znači, ali koji može mnogo toga da donese ukoliko se shvati na pravi način. Prilika za popravni je već u duelu sa Japanom (subota 07,10).

-Bilo je vrlo primetno da je Brazil sa mnogo više motiva ušao u meč. Znali smo to, jer im nije sigurno bilo prijatno posle onih 3:0 iz Ankare. Upozoravali smo na to, ali reakcija nije bila ni približna kakva je trebalo da bude. Videlo se pre meča zadovoljstvo, možda i opuštenost da ćemo ih opet lako pobediti. Bez obzira što smo u prvom delu meča imali vođstvo do pred sam kraj, upozoravao sam da igramo praktično bez odbrane, poen za poen, da mi poentiramo iz prvog napada, oni isto, a takav način igre nije mogao da nam donese rezultat. Igrali smo bez odbrane, bez motiva, energije, nismo izmenama uspeli da vratimo igru i ovo treba da bude nauk za sve nas. Okrećemo se Japanu, verujem da ćemo igrati u prepoznatljivom izdanju, mada će to sigurno opet biti težak meč.protiv njih, još kad su domaćini, jako je teško igrati. Voleo bih da odigramo mnogo bolje nego sa Brazilom, a onda bi i rezultat trebalo da dođe kao logična poslednica – rekao je selektor Zoran Terzić.