Aktuelnosti Gran pri

GP 2017. SRPSKI TAJFUN U HONG KONGU

Na dan igranja utakmice poslednjeg kola grupna faze Gran prija 2017. u Hong Kongu, proglašena je opasnost od tajfuna. Jaki vetar je zaobišao ovo područje, ali tajfun ipak prošao i to u vidu srpske ženske odbojkaške reprezentacije koja je odigrala sjajan meč pred 11 hiljada gledalaca i savladala Kinu u četiri seta.

Bila je to repriza finala poslednjih Olimpijskih igara, svako je imao svoje motive, ali su aduti Zorana Terzića bili daleko jači od protivnika. Da nije bilo kraće krize u trećem setu, prvenstveno u prijemu servisa, kada je jednostavno nastupila „minus faza“, osvajač zlata iz Rija bi bio isprašen „sa nulom“. Naš stručni štab je na teren poslao postavu Antonijević ć Bošković, Malešević – Mihajlović, Rašić – Stevanović, uz libera Jelenu Blagojević. Pokazalo se još jednom koliko je ova selekcija jaka i mentalno jer je (kao prethodnog vikenda u Japanu), posle, u neku ruku teškog poraza, odreagovala na najbolji mogući način. Smečeve i servise Tijane Bošković i Brankice Mihajlović su gledaoci ispraćali sa uzdahom, a kineske igračice, vrlo često, samo pogledom.

-Bilo je to dosta bolje nego protiv Japana, jer smo imali u podsvesti kako bi to trebalo da izgleda. Ušle smo punom snagom, čak nismo igrale iz namere da im se „osvetimo“ za finale Olimijskih igara, već najjednostavnije, da sa pobedom završimo ovaj ciklus i tako odemo na finalni turnir – istakla je posle meča Brankica Mihajlović.

Na pomenuti tandem su se jako lepo uklopile ostale, pa je recimo Jovana Stevanović nedostatak blokova nadoknadila sjajnim servisima, ali i izuzetnom realizacijom napada, Tijana Malešević je odrađivala lavovski deo posla u prijemu servisa, a uz to je ono malolopti u napadu mahom pretvarala u poene. O kapitenu Mileni Rašić ne treba trošiti reči, jer je bila vođa na terenu, davala je dodatni impus kad god je trebalo, a nije bilo puno prilika za to, jer su sve koje su bile na terenu ugradile sebe u ovaj trijumf. Svakako raduje sve bolja igra Ane Antonijević, koja je počela da se ističe i kda je blok u pitanju, a požrtvovanost Jelene Blagojević je donelo mnogo poena. Posle seta koji je Kina rešila u svoju korist, pomenuti „srpski tajfun“ je bio najjači. Iz svih pozicija je po protivnika pretila opasnost, nisu mogle mnogo puta da se snađu prilikom odbrane, čak je i poslednji poen proveravan „čelendž“ sistemom, pa je publika na kraju pozdravila najbolji tim turnira u Hong Kongu, „a i šire“ gromoglasnim aplauzom.

-Bila je to sasvim druga priča, igrali smo daleko bolje u napadu, bez obzira na postavu koja je bila izmenjena, ali još uvek nam se dešavaju neki „tamni“ momenti, koji malo duže traju, ali to je i normalno možda jer ovaj tim još nije u punoj formi. Kada se na sva tri turnira osvoji prvo mesto, onda moramo biti zadovoljni rezultatom, a spremni i zdravi dočekujemo finalni turnir. To će biti nešto drugo, svaka utakmica izuzetno jaka i neizvesna, svi će biti prilibližno istog kvaliteta i moraćemo da prikazujemo konstantno dobre partije kako bi pobeđivali – ocenio je Zoran Terzić.

Ponedeljak je predviđen za novu selidbu najboljeg tima Gran prija 2017. u kineski „gradić“ (milion i po stanovnika) Čenšu, gde će se pripremati za finalni turnir u Nanđingu.

 

Stat