Aktuelnosti Gran pri

GRAN PRI – NOVI SISTEM – NAJBOLJI STIŽU U SRBIJU

Pričalo se po malo, pa se sve više i više govori, a na narednom sastanku Svetske odbojkaške federacije trebalo bi da se donese i konačna odluka, da najkomercijalnije svetsko odbojkaško takmičenje za žene menja sistem, ali najverovatnije i ime. Dilema je izgleda da li će se zvati FIVB liga ili Svetska liga, ali sistem takmičenja, čak i grupe za 2018. godinu su poznate. Trebalo bi da igra 16 reprezentacija, po sistemu „svako sa svakim“ i to u pet vikenda, naravno sa finalnim turnirom na kraju. Sjajna vest je i da će naša zemlja biti organizator jednog turnira, pa će se tako srpski ljubitelji odbojke imati priliku da uživo vide najbolje timove sveta, na čelu sa selekcijom Zorana Terzića.

Početak je predviđen za polovinu maja, a rivali Srbije prvog vikenda biće, ukoliko sve bude izglasano, Brazil, Japan i Nemačka, drugog Kina, Tajland i Poljska, trećeg Rusija, Belgija i Turska, u četvrtom su to Holandija, Dominikanska Republika i Italija i poslednjem petom Koreja, Argentina i SAD.

Po novom sistemu takmičenja, narednih nekoliko godina čak 12 selekcija če biti sigurni učesnici najjače, Prve divizije i ne mogu ni po kom osnovu ispasti iz nje. To su Srbija, Nemačka, Holandija, Brazil, Kina, Japan, Tajland, SAD, Rusija, Italija, Koreja i Tajland, dok će se za „mesto pod Suncem“ boriti Dominiknska Republika, Belgija, Argentina i Poljska.

Po pričama koje su sve sigurnije, i nagradni fond će biti ujednačen sa muškim, znači da bi osvajaču ovog takmičenja u 2018. godini pripalo milion dolara.