Aktuelnosti

GRBIĆ “OPLEO” PO SISTEMU TAKMIČENJA

Prvi krug kvalifikacija za Olimpijske igre još nije završen, neizvesnost i nervoza su prisutni, ali već duže i realna slika “nekih dešavanja” gde mnogima i dalje nije jasno kako se odlučuje o učesnicima. Tačno je da su boje svih kontinenata na olimpijskim krugovima, ali mogućnost da svi skoro pa ravnopravno učestvuju, često je “kamen spoticanja”.

Tako je odgovarajući na pitanje italijanskog novinara posle utakmice sa Kamerunom, a pred odlučujući susret za prvo mesto na turniru u Bariju, koje je glasilo “A sutra Italija?”, selektor Srbije Nikola Grbić izneo mnogo stvari posle kojih su mu mnogi “skinuli kapu” na iskrenosti. Između ostalog, selektor naših odbojkaša je rekao:

– Sa Italijom igramo još od 1998. godine i mahom naše utakmice odlučuju o nečemu, mi njima “uzmemo” neku medalju, oni nama… Sa njima smo veliki rivali, ali i veliki sportski prijatelji. Ali nije problem Italija. Problem je neko ko je dozvolio da se “pokoljemo” mi, Italija, Poljska, Francuska i Rusija, u krajnjem slučaju i Slovenija i Nemačka i zahvaljujući sistemu takmičenja, neko neće biti u Tokiju. A ukoliko bi recimo sve ostale van Evrope, koji će učestvovati na Olimpijskim igrama naredne godine, izuzimajući par selekcija iz svetskog vrha, pozvali na Evropsko prvenstvo, ne bi bili ni među osam. Zaista se izvinjam što ovo kažem, ali tako mislim.