Više od igre

HOFU SPREMAN ZA ŠAMPIONE

Japanski grad Hofu godinu dana pre početka Olimpijskih igara u Tokiju bio je spreman što se tiče obećanja da će pre najveće svetske smotre ugostiti najbolje odbojkašice, a veruju i odbojkaše Srbije. Ideja o saradnji Odbojkaškog saveza Srbije i ovog grada “rođena je još pre nekoliko godina, da bi 2017. i zvanično potpisan ugovor da sve srpske nacionalne selekcije koje se takmiče na azijskom kontinentu, mogu da se pripremaju u Hofuu nekoliko dana pre toga, kako bi se aklimatizovali i takmičenje dočekali što spremniji i svežiji.

Tvorci dogovora bili su tadašnji gradonačelnik pomenutog japanskog grada Masato Macura i isto tako tadašnji predsednik OSS Aleksandar Boričić, a ugovor su sa japanskom delegacijom potpisali sadašnji čelnici najtrofejnijeg srpskog saveza Zoran Gajić i Ivan Knežević. Pred Svetsko prvenstvo 2018. najbolje odbojkašice Srbije su se spremale upravo u Hofuu, naišle na ogromno gostoprimstvo i neverovatnu pažnju i to im je, kako su kasnije istakle, mnogo pomoglo da dođu na krov sveta. Nekoliko puta su navijači dolazili na utakmice koje su plave dame igrale u japanskim gradovima i davali im sjajnu podršku. Među njima je bio i sadašnji gradonačelnik Jutaka Ikeda.

serbia_185_255_5Za sve je ipak glavni “krivac” Tadaši Nagai, nekada dugogodišnji ambasador Japana u Srbiji, počasni građanin našeg glavnog grada i dobitnik plakete Odbojkaškog saveza Srbije za izuzetne doprinose i saradnju, a danas predsednik Udruženja japansko – srpskog prijateljstva. Sa svojim saradnicima, prevashodno “tandemom” Giiči Ajame – Osamu Hirašita, ali i mnogim drugima, osim dosdašnjihvelikih dela, odavno se raspituje šta je još potrebno kako bi se srpski sportisti u Hofuu pred Olimpijski turnir osećali kao kod svoje kuće. Veruju svi da će početkom 2020. olimpijske godine i muška selekcija obezbediti plasman u Tokio, a tada bi ima, kako naglašavaju “srce bilo puno” jer bi u njihovom gradu, u isto vreme, mogli da vide najbolje odbojkaše i odbojkašice Srbije, zemlje koju svi toliko vole, a malo njih je bilo u njoj.

Sve o ovom divnom gradu može se videti na sajtu https://visit-hofu.jp/tourism-videos/ ili skeniranjem QR koda sa slike.

Vredi pogledati.

2 Responses

  1. Japan je zemlja od čijih bi ljudi mogli mnogo da naučimo u svim segmenrima života. Čast nam je bila da smo u više navrata mogli da ugostimo gospodu Nagaija, Ajamea. U našem mestu su uvek dobrodosli. Neka to bude naš skroman doprinos prijateljstvu Japana i Srbije
    Goran Dumitrov Data

    1. Поносан сам што могу да подржим српску екипу. Грађани Хофуа који су градови домаћини развеселиће вас. То је такође захвалност за гостопримство које увек примим када посетим Мокрин. Надам се да ће се пријатељски однос Србије и Јапана развијати даље

Comments are closed.