Intervjui

IGRAČ GODINE, MARKO IVOVIĆ: Bilo – ponovilo se

Mnogi su je želeli, ali je ovim momcima to uspelo. Bilo je u našoj odbojci, bez ljutnje, boljih igrača i selekcije, ali je ova današnja uspela ono što do sada niko nije – osvojila je Svetsku ligu. To je ono kada om milion dolara nagrade i nije možda toliko bitno, koliko stvar prestiža i upisivanje u knjigu besmrtnih. To je bio najvredniji rezultat godine u svetu, ako se izuzmu Olimpijske igre. A na tom takmičenju, titulu najboljeg igrača dobio je Marko Ivović. Jednostavno – MVP.

– Taman pomislim kako su se utisci konačno slegli, kako sam svestan velikog, istorijskog uspeha koji smo postigli u Krakovu, kad me neko pokoleba. To se desilo na meču Svih zvezda, na oproštaju Pavela Zagumnog, kada me je Vladimir Nikolov upitao: „Da li znaš šta ste vi uradili“. I tako me navede na razmišljanje da mi se utisci baš i nisu slegli još uvek. Ali stvarno. Valjda će se jednom i to desiti – kaže uz osmeh Marko Ivović.

A kako je godina počela, niko nije mogao da pretpostavi da će se desiti upravo to što se desilo. Već u prvoj polovini januara, postalo je izvesno da plavih neće biti na Olimpijskim igrama, što je bio veliki neuspeh od koga niko nije bežao.

– Jednostavno, splet nesrećnih okolnosti koje su se desile i koje su nas onemogućile da se nađemo u Rio de Žaneiru. To će ostati uvek kao neka mrlja u našim karijerama. Ono što je važno jeste da nismo klonuli, nego se još više ujedinili i rešili da Svetsku ligu odigramo najbolje što znamo. I bilo je ne samo to, nego i najbolje od svih. Imali smo veliki motiv, imali smo finale godinu dana ranije, pa smo želeli, i na kraju uspeli, da napravimo još taj jedan korak do trona.

Marko 1Posle šoka iz januara, usledili su neverovatni osmesi koji nisu silazili sa lica kompletne reprezentacije celog leta. Čak i kada su pred finalni turnir ostali bez Aleksandra Atanasijevića.

– Kao da smo preko noći sazreli. Uz to, mnoge kockice su se poklopile, napravili smo atmosferu kao nikad pre, krasila nas je neka posebna enegrija. Tako nešto nikad u karijeri nisam osetio. To ne može da doživi i ispriča neko ko nije u timu. Sad imamo i iskustvo, ali i budućnost koja je ispred nas.

A ona je vezana za nove izazove u 2017. godini, gde će opet biti prilke da ovi momci dokažu koliko vrede.

– Sada smo podigli „standarde“ i svi će od nas, sa pravom, da očekuju dobre rezultate. Kvalifikacije za naredno Svetsko prvenstvo, pa Svetsla čiga gde će svi „kidisati“ na nas, pa Evropsko prventvo, gde ćemo mi kidisati na sve, da ispravimo kiks iz 2015. ima vremena da se dobro i kvalitetno spremimo za sve.

A da može sat da se vrati godinu unazad, šta je to što bi Marko Ivović drugačije izrežirao…

– Taj Berlin samo. Da smo tu bili zdravi, da je sve bilo kako treba, bili bi i u Riju, a onda… Sve bi bilo moguće. To nam je bio slab momenat, splet okolnosti, ponavljam to uvek. Ali sa dna postoji samo jedan put, napred. Tako smo mi uradili i popeli se na pobedničko postolje u Svetskoj ligi. Pitaju ljudi da li bi dali Svetsku ligu za Olimpijske igre. Možda samo zato što je ono svake četvrte godine, a ovo svake, pa su veće šanse da se osvoji. Ali biće Olimpijskih igara i za nas, siguran sam. Sa vetrom u leđa koji smo dobili ove godine, eto nas već u Tokiju na najvećoj svetskoj smotri.

Treće mesto u ruskom šampionatu, finale Kupa Rusije, Svetska liga i MVP tog takmičenja, povratak u šampionat Poljske, „bilans“ je Marka Ivovića u godini koja polako prolazi.

4– Nije bilo loše, zadovoljan sam kako je sve bilo na ličnom planu. MVP je veliko priznanje, ali kome god da su dali iz naše reprezentacije, ne bi pogrešili. Eto, neko je morao da dobije i izabrali su mene.

Želje u 2017…

– Zdravlje na prvom mestu, svima. Mi sportisti najbolje znamo koliko je to bitno. A onda i mnogo dobrih rezultata. Oni koji su ih imali, da nastave tako, a oni kod kojih su izostali, da ih sada ostvare. Što se mene tiče, možda bih ono što se desilo u ovoj i ono što bih voleo da se desi u narednoj mogao da svedem pod tri reči. Bilo – ponovilo se!