Intervjui

IVAN KNEŽEVIĆ: NE PLAŠIM SE IZAZOVA

Najmanje „zvučno“ ime u timu Zorana Gajića na izborima za novog predsednika Odbojkaškog saveza Srbie bio je Ivan Knežević. Ali, od prvog dana na novoj funkciji, generalnog sekretara, preuzeo je veliki deo poslova na svoja leđa. Naravno, uz pomoć mnogih službenika „kuće odbojke“ sa kojima se uzajamno pomaže kako bi naš najtrofejniji sport nastavio sa uspesima i dalje, a najbolje organizovan Savez u Srbiji ostao na mestu koje mu pripada.

Za one koji poznaju odbojku malo bolje, znaju da je imao bogato igračko iskustvo u našim, ali klubovima iz Turske, Nemačke i Francuske, da je pre par godina preuzeo brigu o TENT – u, a od 2014. godine je bio tim menadžer ženske odbojkaške reprezentacije.

– Poznajem sve ljude koji rade u Odbojkaškom savezu Srbije i oni mi i te kako pomažu oko uhodavanja na novo radno mesto. Nije to meni ništa strano, samo je sve daleko ozbiljnije i odgovornije. Sjedinio sam iskustva iz kluba, gde sam se bavio celokupnom organizacijom, i reprezentacije, gde sam video kako sve to izgleda na vrlo visokom nivou. Znam koji mi je posao sada i spreman sam da ga obavljam na način koji se od mene očekuje.

Da lit e je poziv Zorana Gajića da se priključiš njegovom timu i kampanji za predsednika OSS iznenadio?

– Pre više od deset godina, imao sam već jedno iskustvo sa njim, kada me je zvao da igram za turski Arčelik. Obećao mi je samo rad, nisam se dugo razmišljao i prihvatio sam. Kada je usledio ovaj poziv, trebalo mi je malo vremena da razmislim o mnogim stvarima. I znao sam da opet može da mi garantuje samo rad. Nikada se nisam plašio izazova, a ovo je upravo to. Sa druge strane, to je posao koji volim i koji smatram da mogu da radim uspešno.

Kontakti sa predsednikom Zoranom Gajićem i prvim potpredsednikom Ivanom Miljkovićem su svakodnevni.

– Apsolutno. Ništa ne može da se radi na svoju ruku. Sve detaljno razmotrimo i odluke donosimo zajednički. Zato su naši razgovori često vrlo dugi i uvek konstruktivni. Naravno, nismo samo nas trojica koji odlučujemo, mnoge pitamo za savete i svi nam izlaze u suret.

Šta je ono na čemu će se prvo raditi?

– Već se radi, a to su klubovi. I Zoran Gajić je mnogo pričao o tome, da su dugo godina okrenuti sami sebi, da se teško bore sa problemima, finansijskim pre svega. Želimo da se posvetimo više bazi, klubvima i sredinama koji daju buduće reprezentativce. Tražimo način da im pomognemo i siguran sam da hoćemo.

Već su usledile i konkretne stvari, u vidu ponuda trenerima da se usavršavaju, ali i klubovima da vide kako rade najbolji stručnjaci u svojim oblastima.

Zuba 3– Pozvali smo trenere da se jave i tokom leta nekoliko njih budu neka vrsta „stažista“ na pripremama nacionalnih timova. Javio se veliki broj u kratkom vremenskom periodu. Čak i iz Republike Srpske. Takođe, svi klubovi u Srbiji imaju na raspolaganju kondicionog trenera, magistra Vladimira Bankovića, doktora Ljubana Martinovića, fizioterapeuta Sinišu Mladenovića i skauta Sašu Joksimovića, da ih pozovu i obrate se za pomoć iz njihovih oblasti. I tu su već počele konkretne stvari da se dešavaju, pa su njih četvorica bili u mnogim klubovima za nekoliko dana samo.

Bilo je nekih govora i o promenama kada su nacionalne selekcije u pitanju, a odnosi se prijateljskih utakmica, priprema, takmičenja…

– Želimo ponovo da aktiviramo odbojkaške centre kao što su Kraljevo, Niš, Kragujevac i ostali. Zašto tamo ne bi i najjače selekcije odigrale neke prijateljske mečeve, da to bude praznik odbojke u tim gradovima. Mlađe reprezentacije takođe, one će takođe obilaziti Srbiju.

Neće se zaboraviti ni Republika Srpska.

– Zna se da tamo imamo mnogo navijača, videlo se to i na povratku Tijane Bošković i Brankice Mihajlović sa Olimpijskih igara. Mislim da je vrlo realno da Banjaluka na leto bude domaćin neko našoj selekciji u prijateljskom meču.

Šta je to što je srpskoj odbojci trenutno potrebno?

– Jedno veliko takmičenje u našoj zemlji. Odavno ga nismo imali. Da li je to Evropsko prvenstvo ili jedan deo tog takmičenja, da li završnica Svetske lige ili Gran prija, nešto tako. Veliki međunarodni događaji u drugim sportovima se dešavaju u poslednjih nekoliko godina, a naša odbojka je odavno pokazala šta može u organizaciji takvih događaja. Čak su i neki standardi i modeli takmičenja bili ideje iz naše zemlje. Nadam se da ćemo uz pomoć i podršku nadležnih organa, u bližoj budućnosti svetski odbojkaški krem dovesti opet u Srbiju.