Aktuelnosti

In memoriam MIODRAG SKALE GVOZDENOVIĆ (1945 – 2021)

Još jedna legenda za života, odlazi u legendu. Odbojkaška porodica je ostala bez Miodraga Gvozdenović, mnogo poznatijeg samo po nadimku – Skale. Imao je karijeru za film, bio svestrani sportista, koji se na sreću odbojke na našim prostorima, opredelio baš za ovaj sport. Bio je jedan od najboljih ikada.

Oni koji su ga poznavali, pričali su uvek i samo u superlativima, kako je znao da kaže njegov „stariji brat“ Petar Stanišić – „Nit jačeg čoveka nit nežnije duše“. Igrao je na svim pozicijama, bio jedan od najzaslužnijih za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1975. u Beogradu, motor tog tima koji je vodio Lazar Grozdanović. Po mnogima je u to vreme imao najjači smeč u Evropi, a za nacionalni tim je odigrao više od 300 utakmica, učestvovao na četiri evropska prvenstva…

Kažu da je svojevremeno u Nikšiću, gde je rođen i odrastao, u isto vreme, pored odbojke igrao još fudbal, košarku, rukomet i stoni tenis i bio registrovan u svim lokalnim klubovima. Prepričavaće se dugo događaj kada je na poluvremenu rukometne utakmice napustio bolnicu gde je ležao zbog upale pluća, preporodio svoj tim koji je pobedio, a onda se krišom opet vratio. Bio je jedan od prvih profesionalaca kada je zarađivao igrajući odbojku na pesku, na plažama Amerike, praveći planove sa legendarnim košarkašem Viltom Čembrlenom o egzibicionom meču. Pre toga se preko sarajevske Bosne, sa kojom je bio šampion Jugoslavije, obreo u Subotici. Svojevremeno je Lazar Grozdanović pričao da Spartak nije želeo da ga pozajmi Kleku da odigra samo jedan meč u Ligi šampiona, jer bi sa Skaletom svakako izbacili slavni CSKA iz Sofije. Govorilo se da su ga, prilikom slobodnog dana na Evropskom prvenstvu u Turskoj, gde su se naši igrači opuštali igrajući fudbal, videli čelnici fudbalskog kluba Galatasaraj i odmah mu rekli da kaže sumu za koju bi došao kod njih. Ali, ljubav prema odbojci bila je jača od bilo kog novca.

Po završetku karijere počeo je da se bavi naukom, postao je profesor na Fakultetu za sport u Subotici, gde je mnogima prenosio svoje sportsko, ali i životno iskustvo. I još dugo će se prepričavati priče o Skaletu, svestranom sportisti, sjajnom čoveku, legendi koja je otišla u legendu.