Aktuelnosti

ITALIJANI – KAKAV STRUČNI ŠTAB

5. 6. 2024.

Sa velikim ambicijama i očekivanjima ženska italijanska selekcija igra Liguu nacija i očekuje Olimpijske igre. Što se igračica tiče tu je manje – više sve poznato, a jedina neizvesnost je hoće li posle hirurške intervencije, i koliko, biti spremna Elena Petrini.

Ali, kada je u pitanju stručni štab, tu su nastale ogromne promene. Naime posle nekoliko godina pored klupe, a bez većih rezultata na poslednjih par takmičenja, smenjen je Davide Macanti, a na njegovo mesto je došao iskusni Hulio Velasko, Argentinac sa italijanskim pasošem, koji se proslavio vodeći brojne velike muške klubove i nacionalne selekcije. Ono što je sigurno mnogo zanimljivije jeste koga je izabrao, odnosno ko je pristao da mu bude u stručnom štabu. To su dvojica istinskih trenerskih asova koji bi mirne duše i sami mogli da preuzmu nacionalni tim bilo koje zemlje, ali im nije ispod časti da budu asistenti na Olimpijskim igrama.

Prvi je čuveni Masimo Barbolini, čovek koji ima osvojene četiri klupske Lige šampiona, dok drugi kao i 72 – godišnji Velasko dolazi iz muške vertikale. Reč je, ni manje ni više, o najboljem odbojkašu sveta u 20. veku Lorencu Bernardiju koji je takođe, po okončanju karijere, bio uspešan u trenerskom poslu vodeći pre svega Peruđu, a potom i tursku Halk banku, poljski Jastržebski, a naredne godine ću debitovati u ženskoj ligi, i stajaće pored klupe Novare.

Na mečevima Lige nacija je interesantno gledati kako slavni Barbolini “lupa recke” i crta pravce napada, dok Bernardi čeka svojih nekoliko sekundi da posle izlaganja svog šefa, i on devojkama kaže njegova zapažanja iz njegovog ugla. Takav stručni štab sigurno neće imati niko od preostale 23 selekcije učesnice olimpijskog turnira u Parizu. Što se stručnosti tiče tu već može se reći imaju zlatnu medalju. Ima se, može se…