Aktuelnosti

JELJCIN KUP U SRPSKIM RUKAMA

Sa svog prvog, a ukupno 15. Tradicionalnog, prestižnog turnira „Jeljcin kup“, najbolja ženska selekcija Srbije vraća se sa trofejom za osvojeno prvo mesto. Posle Bugarske, Kazahstana i Turske, plave devojke su „uzele meru“ i selekciji domaćina, pa se teški trofej iz ruku supruge Borisa Jeljcina zasluženo našao u rukama Milene Rašić, a onda i svih devojaka. Meč u pet setova bio je istinski doživljaj za sve prisutne u dvorani koji su bezmalo popunili sva mesta. Uz neizvesnos, bio je to i kvalitetan meč, a tačku je sa poslednja dva poena u taj breku stavila slavljenica, Jovana Stevanović, koja je tako na najbolji način obeležila rođendan.

I bez obzira na činjenicu da je ovaj meč odlučivao o pobedniku turnira, selektor Zoran Terzić je opet kombinovao, tokom same utakmice vršio izmene, ali se malo i nervirao zbog sudijskih odluka gospođe iz Kazahstana koja je nesvesno u par navrata (iz razloga ne baš velikog znanja) pomogla Ruskinjama da se vrate i stignu do taj – breka.

-Ekstra zanimljiv meč za one koji su gledali, a za nas na terenu uživanje jer je atmosfera bila fantastična, hala puna, igrali smo sa domaćinom koji je imao ogromnu podršku, i van terena, a pomalo i na njemu. Neke stvari smo uradili dobro, vezano za servis i igru u bloku, ali što se tiče prvog napada, drastično smo pali posle prvog seta. Na tome treba raditi, jer su slabije nego prošle godine, a to se tiče izmena u samom timu. Danas su primači faktički prvi put igrali u reprezentaciji, sa dizačima koji su igrali vrlo malo, pa je normalno da neke stvari ne funkcionišu,. Ipak je važno da smo na pravi način započeli sezonu, nadam se da ćemo je tako i završiti – rekao je selektor Terzić.

Nezaustavljiva je bila Brankica Mihajlović, sa 31 poenom daleko najbolji pojedinac meča. Njoj uz rame Jovana Stevanović sa sedam sjajnih blokova, ali i mnoštvom „pasivnih“, Sanja Malagurski koja je osvojila nekoliko izuzetno bitnih poena, Ana Lazarević i Bianka Buša su trpele ogroman pritisak na prijemu servisa, ali su stojički sve iznele, iskusne Bojana Živković i Milena Rašić uvek smirene, baš kao i Ana Antonijević, za debitantske uslove sjajna Teodora Pušić, kao i dok je imala snage Ana Bjelica. Odmarale su ovog puta, ali i sve vreme bodrile devojke na terenu Tijana Malešević, Stefana Veljković, Nađa Ninković i Jelena Blagojević. Mora se istaći da je ovo tim koji se tek uigrava, koji je vrlo kratko na okupu, a računajući i kvalifikacije u Poljskoj, nema još ni jedan poraz u devet utakmica.

-Rusija je odličan tim, igrale su dobro odbranu, imale vrlo dobar servis i malo su nas i iznenadlie. Dosta je bilo neizvesnosti, igranje na razliku, ali nas je krasilo strpljenje i to nas je i dovelo u poziciju da osvojimo trofej namanjen osvajaču turnira – istakla je kapiten Milena Rašić.

Vremena za analizu nema mnogo, kao ni za odmor. Od subote uveče do srede ujutru će devojke imati par treninga, mahom će se prepakivati jer narednog vikenda kreće Gran pri, a prve mečeve igraju u Ankari.