Aktuelnosti

KOVAČOVI ADUTI ZA BERLIN

Malo je vremena ostalo do prvog, ali ogromnog ispita za Evropske šampione u 2020. godini. Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, poslednja šansavda se izbori japanska viza, počinje već 5. januara, a u konkurenciji, Francuske, Nemačke, Belgije, Holandije, Bugarske, Češke i Slovenije, treba biti prvi, jer samo to mesto vodi na najveću svetsku smotru.

Kao što je i najavio, selektor Slobodan Kovač je odredio širio spisak kandidata, njih 30, koji će biti u konkurenciji za ovio takmičenje. na njemu je nekoliko novih imena, neki su povratnici, uz sastav koji je izdominirao na Evropskom šampionatu sa koga su se vratili sa zlatnim medaljama oko vrata.

DIZAČI: Nikola Jovović, Vuk Todorović, Mihajlo Mitić, Aleksa Batak, Ivan Jovanović.

LIBERA: Neven Majstorović, Nikola Peković, Milorad Kapur, Stefan Negić.

KOREKTORI: Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić, Aleksandar Blagojević, Božidar Vučićević, Aleksa Matić.

PRIMAČI SERVISA: Uroš Kovačević, Nemanja Petrić, Marko Ivović, Lazar Ćirović, Miran Kujundžić, Mihajlo Stanković, Davide Kovač, Pavle Perić, Stefan Skakić.

SREDNJI BLOKERI: Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić, Nemanja Mašulović, Aleksandar Nedeljković i Uroš Nikolić.

Prva grupa će se okupiti 22. decembra i biće pretežno sastavljena od igrača koji nisu igrali na EP (izuzev Jovovića), gde će stručni štab, koji je isti i u kome su Ljubiša Ristić, prof. Radivoje Radaković, Igor Žakić, Milan Simojlović, dr. Ljuban Martinović, Ivan Popović i Dejan Vuković, raditi sa njima i proveriti trenutne sposobnosti.

– Mnogo poverenja imam u svoje saradnike i shodno tome znam da su pratili mnoge igrače koji su na spisku i koji su za mnoge novina i iznenađenje. Zna se ko je olonac i ko su igrači koji treba da iznesu glavni teret na svojim plećima. Ove mlade želim da proverim, da vidim na koga u budućnosti mogu koliko da računam, a njih par će možda nastaviti pripreme 27. decembra – rekao je Kovač obrazlažući spisak.

Na “mini Prvenstvu Evrope” Srbija je u grupi sa Francuskom, Holandijom i Bugarskom, dve prvoplasirane će u polufinale sa prvom i drugom iz grupe u kojoj su Nemačka, Češka, Slovenija i Belgija.

– Biće mnogo naporno, a treniraćemo od 27. decembra, do 3. januara kada idemo put Berlina, a treba momcima dati slobodno 31. popodne i 1. ujutru. Neko misli da je svima isto, ali ne slažem se sa tim, jer su nam namestili i promenili termine pa nećemo u prva tri kola trenirati jer igramo sve utakmice od 14 časova. Ali dobro, ima vremena do tada. Optimista sam, verujem kao i ostali, samo da svi budu zdravi.