Aktuelnosti

PROFESOR U POSETI

Ozbiljnost i profesionalizam jedne organizacije kao što je Odbojkaški savez Srbije, jednog tima kao što je najbolja muška selekcija Evrope i pojedinaca, kao što su Slobodan Kovač i profesor Radivoje Radaković (a ima ih još dosta), ogleda se i u tome šta se i na koji način radi i u vremenu kada pripreme i takmičenja nisu trenutno aktuelni. Ali, vrlo dobro se zna da uskoro počinju. Posle najkraćih priprema “na svetu”, naši (i ne samo naši) najbolji odbojkaši, imaće početkom 2020. godine, ogroman izazov na poslednjoj prilici da se kvalifikuju na Olimpijske igre.

Zato su se selektor i njegov višegodišnji blizak saradnik i stručnjak za fizičku pripremu, dogovorili, a čelni ljudi OSS “aminovali” da upravo profesor Radaković ode do Italije, gde ima najviše naših igrača, da se na licu meta uveri u trenutnu spremnost igrača, ali i popriča sa kolegama koji ih tamo treniraju. Bio je to, opet, pravi potez.

– Za sedam dana sam obišao Lisinca i Kovačevića u Trentinu, Nemanju Petrića u Milanu, Petra Krsmanovića u Pjaćenci, Atanasijevića i Podraščanina u Peruđi i na kraju mladog Aleksu Bataka u Raveni. Cilj je bio uvid u njihovu formu, odnosno stanje u kome se nalaze, da vidimo kakav koncept vežbi da napravimo kako ne bi u kratkom vremenu koliko ćemo bitiu zajedno u januaru, remetili mnogo njihov način rada u klubu. Najavio sam se igračima, njihovim trenerima, upravi klubova i svi su me primili izuzetno. IMG_20191210_210750Čak sam prisustvovao treninzima, snimao ih, gledao rad u teretani, imao priliku da vidim i slikam sve ono što su radili tokom dosadašnjeg dela sezone. Naišao sam na izuzetno prijatne ljude, na razumevanje, saradnju i jednostavno, verujem da ću jednog dana moći da uzvratim istom merom. A što se tiče druženja sa našim igračima, to je uvek nešto posebno. Moram da kažem da smo hteli da obiđemo i ostale, ali u ovom momentu je to bilo neizvodljivo, ali smo sa svima u čestom kontaktu – istakao je profesor Radaković po povratku u Srbiju.

Sada sve te podatke treba brzo analizirati, prilagoditi plan i program rada koji već postoji, ali ga do tančina isplanirati, jer u svega nekoliko dana i par treninga više od tog vremena, treba “namestiti” tim tako da igrom osvoji još jedno “mini Evropsko prvenstvo” na turniru u Berlinu od 5. do 10. januara. koje opet treba osvojiti i plasirati se na Olimpijske igre.

IMG_20191210_210722– Krajnji cilj jeste da se ne odstupi od njihovog načina treninga, da se u tih 15 – tak dana prilagodimo i individualno svakom igraču. Imamo slučaj da sa Atanasijevićem moramo da budemo jako pažljivi, jer njegova tetiva trpi polsedice konstantnog opterećenja. O svemu tome je selektor Kovač već obavešten, i usmeno i pismeno. Prva grupa kandidata okuplja se 22. decembra u Kragujevcu, oni najbolji stižu 27. a vec trećeg dana Nove godine idemo za Berlin. Ali napravićemo da sve bude kako treba i dati sve od sebe, kao na Evropksom prvenstvu, da se i posle berlina silno radujemo – optimista je kondicioni trener prvaka Evrope.