Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI (Ž) – SVI STREPE OD PRVAKA SVETA

Skoro pa ona “prava” selekcija Srbije, naći će se na terenu, prvi put posle osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Japanu. Liga nacija je bila prilika da se one najbolje i najzaslužnije za višegodišnje uspehe odmore upravo za kvalifikacioni turnir sa koga će se najbolji tim plasirati na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju. Selekcija Srbije je stigla u Vroclav, gde će u od petka do nedelje imati tri rivala, Tajland (petak 17 časova), Portoriko (subota 17 časova) i domaćina Poljsku (nedelja 20,30 časova), koji, ukoliko sve bude prema planu, ne bi smele da iznenade najbolje na planeti.

Malo je nesvakidašnje da jedan ovakav turnir bude prioritet u sezoni koja ima još tri velika takmičenja, ali zna se značaj Olimpijskih igara, ali zna se i šta znaši “mirna glava” kada se do njih stigne već sada, u prvom pokušaju.

– Situacija jeste specifična, jer je takmičenje kratko, u tri dana treba odigrati tri utakmice, a sve to odlučuje dosta toga. Mnogo je onih koji već sada pričaju o medalji na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali prvo se treba kvalifikovati. Situacija je takva da će svi protiv nas kao svetskih i evropskih šampiona igrati ne punom snagom, nego i više od toga.Favoriti jesmo, ako budemo igrali najabolje što znamo ili bar blizu toga, neće biti problema. Za prvog protivnika imamo Tajland, i to je najvažnija utakmica koja će puno toga odrediti, prevashodno na samopouzdanju, kao “zamajac” za dalje, ali svi smo svesni da će susret sa Poljskom poslednjeg dana odrediti putnika za Tokio – smatra trofejni selektor srpskog tima Zoran Terzić.

dav

Koliko je ovaj turnir bitan, možda najbolje govori i podatak da je od prvog dana na treninzima bila i kapiten Maja Ognjenović. I ne samo to, već je skratila odmor kako bi sa svojim timom, koji je lane odvela do svetskog trona, obezbedila igranje na još jednim Olimpijskim igrama. Sa njom u timu je sve mnogo lakše, a u Poljskoj je pamte po partijama koje je pružala u dresu Polica i upravo Vroclava čije boje je branila pre sedam godina.

– Imam prijatna sećanja na ovaj grad i vreme provedeno tu. Sada sam drugim povodom u Vroclavu, ali sa istim, pobedničkim aambicijama. Kvalifikacije su nam od velikog, možda i najvećeg znača ja za ovo leto. Sistem je takav da nema prava na kiks i samo maksiomalan učinak vodi na Olimpijske igre. Moramo igrati maksimalno, to je sigurno. Da smo birali redosled rivala, verovatno bi to na startu bio Pororiko, jer je najslabiji, ali ako hoćemo u Tokijo naredne godine, onda moramo sve da pobedimo. O selekciji Tajlanda znamo mnogo toga, kako kvalitete, tako i mane, igrali smo nebrojeno puta. Znamo da svi traže neku svoju šansu, cenimo to, ali zna se i ko smo mi, a kao svetski i evropski prvaci i finalisti Igara u Riju stvarno smo puni smopouzdanja. Nemamo razloga za bojazan, treba igrati maksimalno i već sada ostvariti plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Ako neko trenutno najbolje poznaje poljsku odbojku, onda je to sigurno Jelena Blagojević. Dugo godina je tu, sa dosta poljskih reprezentativki je igrala ili igra, a zna i kakva atmosfera očekuje našu selekciju.

– Naravno, kao i svi, tako i Poljska očekuje da se kvalifikuje na Olimpijske igre. Najviše iščekuju poslednji meč, jer smo im u neku ruku dužnici od pre dve godine kada smo ih u Varšavi savladali i plasirali se na Svetski šampionat. Sa druge strane, mi imamo svoje želje, svoja očekivanja, a svi rivali imaju svoj stil igre. Ali najbitnije od svega je kako ćemo se mi prezentovati u neredna tri dana, jer smatram da uvek sve zavisi od nas. Za početak Tajland, koji moramo da dobijemo pameću i koncentracijom, a onda ćemo da razmišljamo o narednim rivalioma.

I upravo pomenuto podsećanje, kada je naša selekcija savladala sve rivale u Varšavi, plasirala se na Svetski šampionat gde je osvojila zlatnu medalju. Sada je prilika da se istorija ponovi. Neka počne i završi se na isti način.

 

RASPORED

Pored grupe A u kojoj su Srbija, Tajland, Portoriko i Poljska, ovog vikenda širom sveta igra se još pet kvalifikacionih turnira.

B grupa (Ningbo): Turska, Nemačka, Češka i Kina

C grupa (Bozer siti): Argentina, Bugarska, Kazahstan i SAD

D grupa (Uberlandia): Kamerun, Azerbejdžan, Dominikanska Republika i Brazil

E grupa (Kalinjingrad): Koreja, Kanada, Meksiko i Rusija

F grupa (Katanija): Belgija, Kenija, Holandija i Italija

Iz svih grupa će se u ovom krugu kvalifikacija, na Olimpijske igre plasirati samo najbolje selekcije.