Aktuelnosti

LIGA NACIJA 2024 – GVIDETIJEV SPISAK SA MNOGO DEBITANATA

18. 4. 2024.

Prvo reprezentativno takmičenje ove godine, kada su najbolje srpske odbojkašice u pitanju je Liga nacija. S obzirom da su na Kvalifikacionom turniru u Kini plave obezbedile igranje na Olimpijskim igrama, sebi su, one najbolje, dale malo više vremena za odmor pred start priprema za iste. To se može zaključiti i iz spiska seletora Đovanija Gvidetija za VNL 2024. koji je objavljen na sajtu Svetske odbojkaške federacije, gde je mnogo novih devojaka, a na njemu se nalazi čak njih 30.

dizači Marija Miljević, Slađana Mirković, Rada Perović, Sara Ranković

libera Silvija Popović, Teodora Pušić, Aleksandra Jegdić, Milica Medved, Stefana Pakić, Bojana Gočanin

srednji blokeri Hena Kurtagić, Minja Osmajić, Ana Malešević, Iva Šućurović, Maša Kirov, Nataša Čikuc

korektori Ana Bjelica, Tara Taubner, Jovana Zelenović, Milica Vidačić, Vanja Bukilić,

primači servisa Katarina Lazović, Sara Lozo, Aleksandra Uzelac, Bojana Milenković, Jovana Cvetković, Branka Tica, Vanja Ivanović, Minja Mijatović, Simona Mateska.

Na spisku nema onih koje su godinama bile nezamenljive i kojima sigrno treba odmor pred možda i jedno od najvažnijih takmičenja u karijeri (Maja Ognjenović, Bojana Drča, Jovana Stevanović, Tijana Bošković, Mina Popović, Maja Aleksić, Bianka Buša, da li i Brankica Mihajlović…). Raduje povratak „pod zastavu“ Silvije Popović, koje nije bilo par godina, ali i mnogo devoajaka iz Super lige Srbije, a naročito tri juniorske reprezentativke – Milice Vidačić, Maše Kirov i Simone Mateske. Uz one „prekaljene“ sa ovog spiska (Bjelica, Mirković, Lozo, Lazović, Pušić, Jegdić Milenkovič…) svakako će imati dosta da nauče.

Prvi turnir srpska selekcija će odigrati u Brazilu (Rio de Žaneiro 15. – 22. maj), drugi u Americi (Arlington 30. maj. – 5. jun), a treći u Japanu (Fukuoka, 13. – 19. jun). Najboljih osam selekcija će igrati finalni turnir u Bankoku, čiji je domaćin Tajland.