Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – PLAVI KAO NEKAD BULSI

Posle nova tri meča, ovog puta u Čikagu, najbolja muška selekcija Srbije za korak je bliža „fajnal siksu“. Posle poraza od Amerike, savladali su najpre vrlo neugodnu selekciju Irana, a potom u samo tri seta (doduše sva tri rezultatom 25:23) i Poljake, pa su posle 12 odigranih mečeva, sa skorom od osam pobeda i četiri poraza „uvukli“ u grupu od prvih šest selekcija koje će igrati na završnom turniru. Da bi tu i o(p)stali, najsigurnija je računica da u Kini savladaju domaćina, Japan i Kanadu. Sve tri selekcije se nalaze iza plavih momaka na tabeli, ali to ne mora ništa da znali ukoliko naša selekcija ne bude igrala bar na nivou poslednje dve utakmice.

– Došli smo po, realno, dve pobede i ostvarili smo to. Amerika je bila bolja od nas, nadigrali su nas i nismo im mogli ništa. Protiv Poljske smo konačno pokazali enegriju koja nas ovog leta nije krasila. Jednostavno, oni nisu uspeli da nas poremete ni malo, za razliku recimo od Iranaca samo dan ranije, bili smo koncentrisani i zato je došao i rezultat. Jesmo blizu finalnog turnira, ali moramo da igramo na ovom nivou i u Kini, jer su nam se dešavali padovi do sada, iz kojih smo, verujem, izvukli pouke. Maksimalna angažovanost i koncentracija vode nas do uspeha – ističe Uroš Kovačević.

VNL logoU nekim momentima utakmice sa Poljskom, naš tim delovao je, shodno gradu u kome su igrali, kao nekada šampionski tim NBA ligaša Čikago Bulsa. Sve vreme maksimalna koncentracija, kada je bilo najpotrebnije, ona je bila najveća, pa su za sve to na kraju nagrađeni sa pobedom koja omogućava „mirniju glavu“ pred tri sledeće utakmice.

– Imamo veliki fond igrača, svih 14 ravnopravno konkurišemo za startnu postavu i svi možemo da donesemo nešto pozitivno u igri. Poljska je neugodan rival i samo na ovakav način, koji smo mi pokazali, mogu da se savladaju. Sigurno ćemo izvući sve pozitivno iz ovog vikenda i pokušati da nam igra bude takva i u narednom. Šanse su nam porsale, mislim da smo i zaslužili da se nađemo na finalnom turniru, jer bi to bio četvrti uzastopni ove nove generacije, čime bi napravili veliki uspeh. Naporno jeste, ali u tome niko ne sme da traži eventualni izgovor. Verujem u sve nas, u igrače i stručni štab, jer dva meseca smo već kao porodica, dišemo kao jedan i tako imamo velike izglede da napravimo uspeh – optimista je Nikola Jovović.

Za razliku od ženske Lige nacija, gde je domaćin (Kina) igrao sa šarenim sastavom sve vreme, kalkulišući pred završni turnir, u muškoj „vertikali“ Francuzi su na čelu tabele tako da će i zvanično prvih šest selekcija, onih najboljih, zaigrati na završnici u Lilu.

Statistika Srbija SAD

Statistika Srbija Iran

Statistika Srbija Poljska

 

PLASMAN POSLE ČETIRI VIKENDA

 1. Francuska             12          10         2         30
 2. SAD                        12          10         2         29
 3. Rusija                     12             9         3         28
 4. Brazil                      12             8         4         24
 5. Poljska                   12             8         4         23
 6. Srbija                     12             8         4         20
 7. Italija                     12             7         5         21
 8. Kanada                  12             6         6         19
 9. Japan                     12             6         6         15
 10. Nemačka               12             5         7         17
 11. Australija              12              5         7         15
 12. Bugarska               12             5         7         14
 13. Iran                        12             4         8         13
 14. Argentina              12             2       10           9
 15. Kina                        12            2       10           6
 16. Koreja                    12             1       11           5