Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – SRBI BEZ F6, SRBI NA F6

Srpski odbojkaši, kao i odbojkašice, neće igrati na završnom turniru Lige nacija kao prošle godine. Porazom od Irana, plavi su ostali i bez teoretskih šansi, što s obzirom na okolnosti pod kojim je igran (i još se igra) turnir nije neuspeh, ako se zna da su pred ovo leto postavljeni prioriteti gde nije bilo ovog takmičenja. Sa druge strane, Srbi će ipak i biti učesnici “fajnal siksa”, jer su posle ovog trijumfa članovi stručnog štaba iranske selekcije, Igor Kolaković, Dragan Kobiljski i Danijel Mišić i definitivno obezbedili vizu za Čikago.

VNL logoBila je to više nego izjednačena utakmica, prava rovovska bitka dva tima koji imaju u svetu priznate igrače, dva sjajna stučnjaka pored klupa koji se odlično poznaju. I kada se kaže da odlučuje jedna lopta, kada se kaže da je poraženi takođe mogao da pobedi i da ne bi bilo nezasluženo, onda su to možda prave reči za ovaj meč. Velika borba za svaku loptu, za svaki poen, u kojoj je selekcija Srbije ipak bila za nijansu neuigranija. Treba podsetiti da su se timu priključivali kako je Liga nacija odmicala, najpre Jovović, pa Lisinac, sada je stigao Petrić, a Ivović nije ulazio u igru… O izostanku Atanasijevića, Kovačevića da se ne govori, baš kao i o Marku Podraščaninu koji se oporavlja posle hiruške intervencije. Bilo kako bilo, naš tim je imao prilike u prvom setu koje nije iskoristio, da bi u drugom sve nadoknadio odličnom i preciznom igrom u finišu. Od starta utakmice naš tim je imao problem sa Gafurom, a tokom meča njemu se u preciznosti napada pridružio Musavi. Sve vreme ja sjajno dirigovao igram protivnika Said Maruf, po mnogima najbolji dizač na svetu. Sa druge strane, odličan prijem servisa Nikola Jovović bi koristio da zapreti preko Krsmanovića i Lisinca, najraspoloženijih u redovima srpske selekcije. Iranci su bili bolji “za malo” u trećem i “malo više” u četvrtom setu gde je naš tim izgledao baš umorno. Mnogo je bilo servis grešaka na obe strane, ali su igrači Igora Kolakovića napravili dva asa i pet blokova više, a to je možda bilo i presudno. U svakom slučaju igra našeg podmlađenog tima nije bila loša, a ukoliko nešto slično ponove i u utakmici sa Amerikom (subota 16 časova), postoji šansa za više od jednog seta.

– Iran nas nije ništa iznenadio, jer je igrao onako kako igra već duže vreme. Imali su nekoliko fenomenalnih odbrana i rešavali su teške lopte u svoju korist. Mi smo odlično servirali, ali nismo realizovali neke kontre u prvom setu, mislim čak pet, a izgubili smo ga na razliku. Mislim da smo igrali lepo, ali nismo uspeli da pobedimo selekciju kojoj želim puno uspeha na zavrnici Lige nacija gde sam ubeđen da mogu da stignu do medalje – rekao je posle meča Nikola Jovović.

Statistika Srbija Iran