Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – VEĆ VIĐENO

Kada jedan tim šest puta uzastopno odigra pet setova, onda ih mnogi nazivaju – odbojkaškim maratoncima, a kada isti oni pobede u četiri uzastopna, onda mogu dobiti nadimak – majstori maratona. To su odbojkaši koje je selektirao Nikola Grbić i koji su posle Novog Sada, pa Otave, sa taj brekovima nastavili i u Gondomaru.

Imao je apsolutno pravo selektor Srbije kada je posle velikog trijumfa nad Brazilom rekao da ga treba što pre zaboraviti, jer sledi novo veliko iskušenje u vidu domaćina turnira. Upravo to se desilo, jer nošeni podrškom sa tribina, Portugalci su možda igrali svoju najbolju odbojku do sada. Naš tim im je bio velika inspiracija, pa im je često prolazilo i ono što možda nije ni na treningu. Ali shodno naporima koji su konstantni, stručni štab naše selekcije se opredelio da skoro u potpunost promeni startnu postavu, kao i vreme provedeno na terenu svim igračima. Naravno, situacija je iziskivala određene poteze, a svakako je preporod uneo Božidar Vučićević. Za njega, od kada je ušao u igru u prvom setu, pa do poslednjeg poena, domaći igrači nisu imali rešenje. Standardno dobar, a posebno neprelazan u bloku, bio je Petar Krsmanovi, u sve prepoznatljivijoj formi je Nikola Jovović, a ogroman doprinos Lazara Ćirovića, Stevana Simića su polako stvar navike, dok je Miran Kujundžić odigrao najbolju partiju u plavom dresu. I sve je to bilo potrebno da bi se savladao domaćin, koji je najpre poveo, a onda nije predavao posle vođstva naše selekcije od 2:1 u setovima, spasao se poraza u četvrtom, maratonskom setu, ali ne i 15 – tak minuta kasnije.

– Liga nacija je sama po sebi dovoljno teško takmičenje, a mi ga igranjem po pet setova već šesti put uzastopno činimo još težim. Dobili četiri smo četiri puta za redon i to je odlično, i nećamo se buniti ukoliko tako i nastavimo. Delujemo sve sigurnije, iskustvo je dragoceno, posebno nama mladima, koji prvi put imamo priliku da dobijemo neku značajniju ulogu. Verujem da će biti sve bolje, a u poslednjem kolu u Gondomaru čekamo Kinu. Naravno da očekujemo pobedu, pa sad ako treba opet pet setova, tu smo. Mada bi ipak voleli da stignemo do sva tri boda – u potpunosti je razjasnio situaciju Stevan Simić.

Duel sa Kinom biće poslednji na portugalskoj turneji, a verovatno i poslednji u ovom sastavu, jer je selektor Nikola Grbić najavio nove promene u timu pred tri nova iskušenja, u Italiji.

Statistika Srbija Portugalija