Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – JAPANU SE SMRKLO OD SRBIJE

Prvoj utakmici na svakom velikom takmičenju pristupa se sa oprezom, a upravo je takav pristup najboljim srpskim odbojkašicama na startu Lige nacije doneo ubedljivu pobedu. Ona dobija na značaju i zbog toga jer je ostvarena na način koji se mogao samo priželjkivati i to protiv rivala koji se za ovo takmičenje sprema već skoro dva meseca. Japanke su posle osvojenih 18, 17 i 22 poena bile u svlačionici mnogo brže nego što su priželjkivale.

Devojkama koje već imaju dosta iskustva u prvoj postavi, a to su bile Ana Antonijević, Tijana Bošković, Jovana Stevanović, Stefana Veljković i Brankica Mihajlović, prvi trener na turniru u Barueriju, Branko Kovačević je dodao prošlogodišnjeg libera, Jelenu Blagojević, dok je Silvija Popović ponovo zauzela svoju dugogodišnju poziciju. Dva seta su naše devojke osvajale poene u svim segmentima igre. Raspoloženi tandem Brankica Mihajlović – Tijana Bošković su “rešetale” sa svih pozicija. Blokerski je naš tim delovao moćno spram niskih Japanki kojima se smrklo pred očima u situacijama kada nisu mogle da “proteraju” po nekoliko napada za redom. Servis je donosio mnogo prednosti prilikom kasnijeg postavljenja odbrane, a sve to je toliko iznerviralo devojke iz Zemlje izlazećeg sunca, da su počele da greše, što nikako nije svojstveno njihovoj igri. Nisu one igrale loše koliko im naš tim nije dao da se razmahnu, skoro pa i da pomisle na tako nešto, pa su dva seta završena ekspresno.

VNL logoIpak, kada su naše reprezentativke malo “skinule nogu sa gasa”, kada je zafalilo dobrog servisa i blokova, Japanke su došle do par poena prednosti u trećem setu. To je u neku ruku bio i izazov za branioca bronze sa Gran prija prošle godine. Malo po malo, poen po poen, vraćalo se sve na staro, a svojim ulaskom maksimalnoj pobedi doprinela je i Slađana Mirković sa par sjajnih rešenja u distribuciji i sa servis linije. Sve u svemu, odličan start, bitna pobeda, ali verovatno i igra koja je zabrinula sledećeg rivala, Nemačku (sreda 22,30), koja je iznenadlia domaćina Brazil posle četiri seta.

– Za prvu zvačičnu utakmicu, pre koje ni sami skoro da nismo znali na kom smo nivou pripremljenosti, možemo da budemo zadovoljni. U većem delu utakmice je to bilo kako treba, ali ima i stvari koje mogu još bolje da se odrade, pre svega mislim na lagane lopte i blokiranje, ali to verujem da ćemo bolje odraditi. Ipak generalno, s obzirom da je prvi meč, da je tradicionalno neugodan rival, dobro je bilo, jer je pobeda biula ubedljiva. Kada su Nemice u pitanju, videli smo dva lica u duelu sa Brazilom, prvi set u kom su bile loše, a onda u naredna tri su iskoristile sve svoje prilike, odigrale jako dobro i zasluženo pobedile. Očekuje nas teža utakmica, ali i igra koju oni gaje se razlikuje od Japana – rekao je Kovačević posle utakmice.

Sa 21 poenom, epitet najefikasnije je uz Brankicu Mihajlović ponela i Tijana Bošković.

– Japan je uvek nezgodan, ali smo turnir počele pobedom, najviše zato što smo odigrali jako dobro. Mislim da možemo i bolje u nekim elementima, a verujem da će se to videti već u narednoj utakmici. Nemačka je iznenadila Brazil, za sve nas neočekivano, ali ćemo igrati maksimalno i verujem da ćemo ostvariti novu pobedu.

 

Statistika i slike sa utakmice:

http://www.volleyball.world/en/women/schedule/8804-japan-serbia/post

 

Match report