Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – NE NA JEDNU, VEĆ TRI POBEDE

Da bi i teoretski, ne gledajući rezultate ostalih utakmica, obezbedile igranje na finalnom turniru prve Lige nacija, našim najboljim odbojkašicama je u Santa Feu potrebna jedna pobeda. Posle izuzetno napornih utakmica u Roterdamu, selektor Zoran Terzić je “presekao” i odlučio da one koje su najviše izmorene posle putešestvija po svetu, odmori, pa su tako Ana Antonijević, Silvija Popović, Stefana Veljković i Tijana Bošković otišle kući. Sistem takmičenja je takav da mora bar malo da se kalkuliše sa igračicama, što kod naše selekcije, do poslednjeg vikenda, nije bio slučaj.

Ipak, veruje se da devojke koje su ostale, Bojana Živković, Tijana Malešević, Jovana Stevanović, Ana Bjelica, Teodora Pušić, Milena Rašić, Jelena Blagojević, Bojana Milenković i Maja Aleksić, uz one koje su se priključile za vikend u Argentini, Jovana Jovičić, Bianka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović i Slađana Mirković, mogu da obezbede igranje u Nanđingu. Prvi rival, Amerija, već ima obezbeđen plasman na F6, učinak domaćina su samo dva osvojena seta, a Koreja je takođe “debelo” u donjem domu.

– Utakmice u Holandiji su bile izuzetno naporne, ali smo ipak uspeli da osvojimo broj bodova koji nam u neku ruku sigura mirnije mečeve ovde u Argentini. Sa druge strane, potrebna nam je jedna pobeda i verujem da ćemo je izvojevati, bez obzira što smo u podmlađenom sastavu. Drago mi je zbog ovih devojaka, nadam se da će i one dobiti priliku da igraju i učestvuju u plasmanu za Nanđing, pokažu šta znaju, a mi smo tu da im pomognemo. Sva tri meča su izazov, igraćemo najbolje što znamo i verujem da neće biti nikakvih problema – ohrabruje ceo tim Milenas Rašić.

U dosadašnjem toku Lige nacija Silvija Popović je bila jedna od onih koje su malo ili ni malo odmarale, sada je na zasluženoj pauzi, a njeno mesto će preuzeti Teodora Pušić, koja je u par navrata ove, ali i tokom prošle sezone odavno pokazala da joj je mesto među najboljim odbojkašicama Srbije.

VNL logo– To što nam nedostaje jedna pobeda ne znači da ne želimo sve tri ukoliko je to moguće. Jeste da smo u izmenjenom sastavu, ali su ambicije uvek iste. Izazov je igrati protiv trenutno prvoplasirane selekcije, kao i Argentine i Koreje koje se bez obzira na plasman, sigurno neće predati. Privikavamo se na uslove, vremensku razliku, ali nadam se najboljem.

Kada su uslovi u pitanju, treba podsetiti da je sada u Argentini kasna jesen, da je temperatura u odnosu na Roterdam, Kraljevo i Makao daleko niža, ali to je ono što se očekivalo. Ono što nije jesu uslovi gde u dvorani ima dosta prašine, a svlačionice devojke doslovno koriste samo da se presvuku.

– Ne osvrćemo se na to, privikavamo se “u hodu”, na vremensku razliku, uslove, temperaturu, a naporan put smo već i zaboravili. Mislim da bi realno bilo, bez obzira na naš sastav koji je malo promenjen, da ostvarimo bar dve pobede, jer po kvalitetu smo daleko iznad Argentine i Koreje. Sa druge strane, ne znači da ćemo prepustiti Amerikankama da nas pobede, već će to za sve nas biti pravi izazov. Iskreno se nadam da ćemo odavde svi otići zadovioljni – optimista je Ana Bjelica.

Znači, računica je jasna. Ustvari ona je onakva kakva je uvek- iz utakmice u utakmicu, u svakom meču na pobedu. Zašto ne bi bile još tri…

 

TABELA POSLE ČETIRI VIKENDA

 1. Amerika                                                12   11    1   34
 2. Brazil                                                     12   10   2   28
 3. Srbija                                                     12    9    3    28
 4. Turska                                                   12    9    3    28
 5. Holandija                                              12    9    3   26
 6. Italija                                                     12    7    5    21
 7. Kina                                                       12    6    6    20
 8. Rusija                                                    12    6    6    18
 9. Poljska                                                  12    6    6    17
 10. Japan                                                    12    6    6    16
 11. Nemačka                                              12    5    7    14
 12. Koreja                                                   12    5    7    14
 13. Belgija                                                   12    3    9     9
 14. D. Republika                                       12    2    10    8
 15. Tajland                                                 12    2    10    7
 16. Argentina                                             12    0    12    0

Na finalni turnir u Nanđingu, plasiraće se pet najboljih selekcija posle pet vikenda, odnosno odigranih 15 kola, uz reprezentaciju Kine koja je domaćin.