Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – PORAZ BEZ MNOGO ZNAČAJA

Moralo je i to da se desi. Posle nekoliko pobeda i dobre igre u kontinuitetu, usledio je pad protiv domaćina trećeg turnira u Kortrajku. Selekcija Srbije je doživela najubedljiviji poraz do sada, od Belgije, ali odavno se zna da je Liga nacija ove godine predviđena za stasanje i proveru nekih novih snaga. Upravo je to i uradio Branko Kovačević, koji je spremio tim da se nastavi tamo gde se stalo posle pobeda nad Poljskom i Rusijom. Ali, domaći tim, uvek nezgodan za našu selekciju, čak i kada je ona igrala sa mnogo poznatijim igračicama, uz domaću publiku i mnogo veću energiju, uspeo je da odigra dobro, da bude bolji i zasluženo je pobedio. Razloga za nezadovoljstvo nema, samo što je možda napravljen “korak u mestu” kada je u pitanju završni turnir.

MajaGlavni problem kod plavih devojaka u poslednjem duelu u Kortrajku bio je taj što im je palo mnogo plasiranih lopti, koje im ranije nisu padale, što su bile neprecizne u momentima kada to nije bio slučaj ranije, ali su se svojski borile da odigraju najbolje što umeju. Možda je do izražaja došao i umor kod pojedinih odbojkašica, a kada se sve to uzme u obzir, jasna je bila reakcija stručnog štaba da svim devojkama ukaže priliku. Neke su je iskoristile bolje, neke ne baš tako dobro, tek iskustva će biti na pretek.

– Posle dužeg vremena odigrali smo jednu lošiju utakmicu, a naslućivalo se da tako nešto može da se desi. Došlo je do malog zasićenja, možda i umora, a neke devojke se vraćaju kući za Beograd. Neka osnovna priprema bila je da se obrati pažnja na neke lake, plasirane i “kuvane” lopte i to smo loše odradili. Mnogo poena smo u prva dva seta izgubili na taj način, pa smo odlučili da damo priliku jednoj postavi koja će skoro u tom sastavu igrati na turniru u Japanu i Kini. Na momente su devojke izgledale dobro, na momente stegnute i uplašene, ali verujem da će biti slobodnije u nastavku takmičenja – rekao je Branko Kovačević.

VNL logoU prethodnih nekoliko utakmica bilo je daleko više razloga za zadovoljstvo i pozitivne reakcije. Neki osnovni ciljevi su mahom ispunjeni, mnogo dobrih poena, puno iskustva igranja velikog takmičenja kakvo je Liga nacija, sve to će jednog dana dati rezultate. Zato se niko nije brinuo ni posle poraza od Belgije.

– Ceo turnir je bio bolji nego u Italiji. Pobedili smo Poljsku koja se visoko kotira, kao i jednu kombinovanu, ali uvek dobru selekciju Rusije koja igra malo drugačiji sistem igre. Možda nas je mali umor “zakočio” u trećoj utakmici, mada ruku na srce Belgijanke su igrale odlično. Gledamo pozitivno na ovo što se dešavalo, jer svi su igrali, dobili šansu i sticali iskustvo. Idemo dalje, očekuju nas još dva turnira, a onak ko bude igrao ima obavezu da daje maksimum kao do sada. Verujem da će još biti dobrih utakmica i zadovoljstva posle njih – smatra najiskusnija reprezentativka Srbije Jelene Blagojević.

Sledi put u Japan, novi rivali, brza aklimatizacija, neke nove stvari za neki novi tim.

Statistika Srbija Belgija