Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – I RUSIJA OSETILA SNAGU

Ruska reprezentacija “upisala” se među one koja je osetila snagu neke nove selekcije Srbije i koja je našim devojkama moralča da pruži ruku u znak čestitanja. Nova pobeda u Ligi nacija – što je važno, nova sjajna igra – što je još važnije i na kraju krajeva, sa tri nova boda srpski tim korača putem ka Nanđingu i finalnom turniru. Da li će tamo stići, bilo bi lepo, ali ono što je trenutno najbitnije jeste igra, odnos, požrtvovanost i sve ono pozitivno što sve devojke pokazuju.

Istini za volju duel protiv Rusije počele su kao “pod ručnom”, kao da su bile nedovoljno zagrejane. Međutim, kada je “zbornaja” osvojila prvi set, to kao da je bio znak da se krene u ofanzivu. I tu su prednjačile Ana Bjelica i Katarina Lazović, uz asistenciju Bianke Buše. Onda je došao period kada je servis bio ubojito oružje plavih dama. SerbiaWVNL2019Znale su da stanu na liniju i da opuste ruku, pa naprave po nekoliko poena posle kojih bi na njihovom “kontu” bio priličan “plus” i posle čega bi se lakše igralo. A tokom celog meča izuzetno visokoj reprezentaciji Rusije ogromne probleme pravile su – blokom. Duplo više ih je napravio tim Branka Kovačevića, čak 18. Mlada Jovana Kocić pet, Ana Bjelica četiri, Maja Aleksić čak sedam puta su zaustavljale napade protivnika, a koliko puta su samo na sličan način obezbeđivale kontre koji su pretvarani u poene. Smenjivale su se dobre akcije, lepi poeni, a ono što je bilo od prvog do poslednjeg poena su osmesi i pozitivna energija. Posle malo više od pola pređenog u Ligi nacija 2019. naša selekcija, shodno različitim terminima odigravanja utakmica u svetu, na granici da bude među šest. Naravno, ima još dosta da se igra, ali možda se ovaj tim i zaigra, a u takvim situacijama ništa nije isključeno.

VNL logo– Srećni smo zbog pobede, igramo iz dana u dan sve bolje. Možda smo počeli nervozno, ali smo vremenom uspele da dođemo do svoje prepoznatljive igre koja nam je donela nove bodove. Naravno, sve devojke zaslužuju čestitke i verujem da ćemo nastaviti ovako – istakla je Bianka Buša.

A naredni protivnik u Kortrajku je domaćin, selekcija Belgije (četvrtak 20,15 časova). Duel koji će svakako doneti nešto novo po pitanju publike, koje ima samo na njihovim utakmicama, a možda to bude i motiv više za srpsku selekciju.

– Zna se kako Belgija igra protiv nas u ma kom sastavu bili i oni i mi. Ne treba postavljati pitanje da li će biti motivisane pred svojim navijačima, ali sa druge strane i naša želja je da ovaj turnir završimo sa tri pobede. Svakako da nam pobeda nad Rusijom koja igra u najkompletnijem sastavu do sada daje dodatno samopouzdanje. Malo nam je trebalo vremena da se na pravi način postavimo na “lagane lopte, a kada se to desilo, sve je bilo lakše, iskoristili smo sve prednosti, činjenicu da smo bile u naletu i rešili meč skoro pa bez problema u našu korist – rekla je kapiten Ana Bjelica.

Da li pojedine devojke koje igraju prvi put na nekom ovako velikom takmičenju znaju koga sve pobeđuju, pitanje je. Ali da to što rade, rade odlično, to je sasvim sigurno.

Statistika Srbija Rusija