Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – SPEKTAKL JE SVE BLIŽI

Nije trebalo mnogo vremena najboljim srpskim odbojkašicama da se naviknu na “nove” nove uslove pošto su iz Čangšua stigle u Nanđing. Isti onaj velelepni 50 i “kusur” spratova visok hotel, gde su prošle godine slavile osvajanje bronzane medalje. Razlika u odnosu na prošlu godinu je u tome što je to tada bio Gran pri, a sada je Liga nacija. Zbog dobro odrađenog posla u prijateljskoj utakmici sa selekcijom provincije Đangsu, a i zbog tri i po časa puta autobusom sa jednog na drugo odredište, selektor Terzić je devojkama dao da se naspavaju, pa su odradile samo popodnevni trening, ne baš velikog intenziteta. U međuvremenu je dogovorio sa kolegom iz Brazila, Ze Roberom Gimaraešom, da te dve reprezentacije, dan pre početka turnira (na kome su obe slobodne u prvom kolu), spoje termine u dvorani i odrade zajednički, verovatno tročasovni trening.

– Termini koje smo dobili od organizatora nisu baš sjajni pa smo morali da se dovijamo na ovaj način. Dugo se znamo i brzo smo se dogovorili, koristiće svakako i nama i brazilskoj selekciji – rekao je trofejni srpski stručnjak.

Terza i Ze

Devojke spremne dočekuju turnir, imaju razloga za optimizam, imaju dovoljno iskustva, a mnogima, poput recimo Ane Bjelice, ovo nije prvi put da se nađu u završnici ovako velikog takmičenja. Ona već ima dve bronze sa Gran prija.

– Sve nam je već odavno poznato, organizacija je besprekorna. Sigurno je da se očekuje spektakl, da su svi stigli sa istim ambicijama. Osim Italije, koju je zamenila Turska, sve su to iste selekcije koje su učestvovaje i prošle godine, ovde, na istom mestu. To govori o kvalitetu, kako ostalih učesnika, tako i našem. Spremne smo i fizički i psihički, nadam se da ćemo se pokazati u pravom svetlu, da ćemo prikazati ono za šta smo se spremali kroz prethodnih pet nedelja i da će se na kraju sav trud isplatiti.

Za razliku od svih ostalih devojaka, Maja Aleksić debituje na finalnom turniru. Svojim igrama, zalaganjem i pozitivnim duhom svakako je zaslužila da se nađe među 14 devojaka koje će “napasti” još jedno odličje sa velikih takmičenja.

– Bilo bi lepo da to bude medalja i verujem da će biti. U prethodnih 15 utakmica poražene smo samo tri puta, što dovoljno govori o našem kvalitetu i zbog čega gradimo optimizam pred start završnog turnira. Poznajemo protivnike, svi su došli da daju sve od sebe, da osvoje medalju, ali verujem u nas i nadam se da ću imati šta da pokažem kada se jednog dana budem prisećala svog boravka u Nanđingu.

Neka tako i bude, neka se obistine reči debitanta, a ono što je sigurno jeste da će naše devojke kao i do sada biti usredsređene samo na prvu narednu obavezu. A ona je u četvrtak, od 9,00 časova, duel sa Turskom.